Sedum stond lange tijd bekend als een niet zo bijzondere tuinplant. Een eenvoudige bodembedekker. Doordat groendaken een enorme vlucht hebben genomen en het niet alleen trendy is, maar ook erg duurzaam, is Sedum nu ontzettend populair.
Wat is Sedum?
Sedum wordt ook wel vetkruid genoemd. Het is een geslacht uit de vetplantenfamilie (crassulaceae). Het is één van de gemakkelijkste planten voor in de tuin of dus op het dak. In de volksmond wordt Sedum ook nog wel eens hemelsleutel en muurpeper genoemd. Sedum komt in veel verschillende soorten en kleuren, bijvoorbeeld geel, wit, roze, groen en rood.
Het is een bodembedekker die met name in de zomer bloeit en de bloemen trekken veel bijen, hommels en vlinders aan. Daardoor is deze plant erg goed voor de biodiversiteit. Sedumplanten zijn anti-slak planten, dus met Sedum voorkom je dat slakken zich in dat stukje tuin begeven of erger, deze plantjes aantasten.
De herkomst van Sedum
Sedum komt voor op het gehele noordelijk halfrond. Je vindt het meestal in drogere en rotsachtige gebieden. Denk bijvoorbeeld ook aan oude muren van kerken en kastelen. De plantenfamilie waar Sedum onder valt bestaat uit meer dan 500 verschillende soorten. De meeste soorten blijven laag en er zijn een aantal soorten die ook wat hoger groeien.
De eigenschappen
Alle soorten die je binnen de Sedum familie vindt, hebben een aantal gezamenlijke eigenschappen. Deze eigenschappen hebben deze planten ontwikkeld in de natuur. De meeste Sedum soorten groeien in de natuur op rotsachtige plekken. Vaak op plekken waar veel wind, regen en soms ook vorst is. Sedum doet het goed op arme grond en heeft dan ook niet veel nodig om te kunnen groeien.
Sedumplanten hebben een sterke wortel die veel houvast geeft en tegen vorst kan. Dankzij de verdikte bladeren (vetplant) kunnen ze goed tegen een langere droge periode. Ze slaan namelijk water op in die verdikte bladeren, zo heeft Sedum altijd wat water op voorraad. Zulke planten worden ook wel succulenten genoemd.
De planten blijven meestal laag waardoor ze minder last hebben van wind. Sedum planten zijn dus echte overlevers. Ze kunnen prima groeien en bloeien in moeilijke omstandigheden op een arme grond.
Sedum is onderhoudsvriendelijk
De eigenschappen van Sedum zorgen ervoor dat de plant ontzettend onderhoudsvriendelijk is. Je hoeft Sedum nauwelijks te verzorgen want deze plantjes kunnen er perfect tegen als je ze negeert. Natuurlijk hebben ze op een gegeven moment wel wat water nodig, maar veel minder dan andere planten.
Wanneer je Sedum als dakbedekking gebruikt, vraagt dit dus niet om veel onderhoud. In de meeste gevallen blijft de Sedum dan ook gewoon groeien, bloeien en gezond. Het plantje heeft namelijk niet zoveel nodig om goed te groeien.
Welke soorten Sedum zijn er?
Er bestaan zo’n 500 Sedum soorten. In Nederland komen er een aantal soorten Sedum ook in het wild voor dit zijn bijvoorbeeld;
- Dik vetkruid (Sedum dasyphyllum)
- Muurpeper (Sedum acre)
- Roze vetkruid (Sedum spurium)
- Hemelsleutel (Sedum telephium)
- Tripmadam (Sedum reflexum)
Wist je dat er meer dan 500 soorten sedum bestaan? Van al die soorten zijn er ruim 250 geschikt om te gebruiken op het dak. De keuze is dus reuze, en om die reden hebben wij een aantal van de meest populaire sedum soorten voor op het dak voor je op een rijtje gezet. Ontdek de meest gebruikte sedum soorten.
Wanneer je Sedum als dakbedekking gaat gebruiken heb je ook keuze uit veel verschillende soorten Sedum. Meestal koop je Sedummatten of Sedumtrays waar al een mooie mix van Sedumsoorten in te vinden is.
Sedum als dakbedekking
Sedum is perfect als dakbedekking. Dankzij de eigenschappen van deze plant heb je er bijna geen omkijken naar en toch een groen dak! Alleen in langdurige droge, warme periodes heeft een Sedumdak soms wat water nodig en zo nu en dan is het nodig om mos te verwijderen en dode bladeren die op het Sedumdak gevallen zijn.
Sedum wordt als dakbedekking vaak aangebracht als Sedummatten die je uitrolt over het dak (nadat je de Sedumopbouw hebt aangebracht) of door middel van Sedumtrays.
Sedum matten
Sedum matten zijn kant en klare matten die eenvoudig uit te rollen zijn. De matten zijn al voor zien van levende en groeiende Sedum. Zo heb je in één keer een groen dak en hoef je niet te wachten tot de Sedum gaat kiemen.
Sedumtrays
Sedumtrays zijn trays van gerecycled kunststof gevuld met een mix van Sedumplanten. De trays zijn ca. 50x50cm en je vult je dak met deze trays om in één keer een prachtig groen Sedumdak te hebben.
De voordelen van sedumdakbedekking
Sedum als dakbedekking kent veel voordelen. Hieronder hebben we een aantal voordelen op eenrijtje gezet, maar we schreven ook een pagina over de voor- en nadelen van Sedum dakbedekking, zodat je precies weet waarom Sedum zo geschikt is als dakbedekking.
- Eenvoudig aan te brengen
- Weinig onderhoud en verzorging
- Goed voor de biodiversiteit
- Isolerend (geluid en warmte)
Meer weten over Sedum als dakbedekking?