sedum spectabile hemelsleutel

Sedum Spectabile

De Sedum Spectabile (Hylotelephium spectabile) is een vetplant en wordt ook wel roze hemelsleutel genoemd. Deze soort vetkruid groeit de hoogte in en vormt volle donkerroze bloemen. Het is één van de meer populaire sedum soorten en kan zowel in de border als op een groendak worden gebruikt.

H2: Omschrijving

De sedum soort Specatbile is een veelvoorkomende sedum plant. Deze plant valt meestal flink op in je tuin of op je sedumdak. De plant wordt namelijk 45cm hoog en vormt boven op de stam prachtige donkerroze bloemen. De plant zorgt voor een vol, opvallend en tijdens de bloei kleurrijk spektakel. Deze bloemen zijn zeer geliefd bij insecten zoals bijen en vlinders.

Deze sedum soort komt oorspronkelijk uit China en Korea. Inmiddels is de plant gecultiveerd en doet hij het ook goed in ons klimaat. Deze variant doet qua uiterlijk ook denken aan de Sedum Matrona en Sedum Herbstfreude.

H2: Verzorging

Net als veel andere sedum soorten is de sedum spectabile ook een makkelijke plant om te verzorgen. Omdat de plant vocht opslaat in de bladeren is hij prima bestand tegen hete en droge periodes. Maar ook natte periodes kan deze vetplant prima aan. I

Deze vetplant moet op een zonnige plaats met een goed waterdoorlatende ondergrond staan en dan is de plant al blij. Verder hoef je de plant niet te verzorgen.

De plant kun je eventueel vermeerderen door de plant te delen of scheuren.

H2: Bloeitijd Sedum Spectabile

De bloemen groeien meestal op een hoogte van zo’n 50cm en kunnen tot 15cm breed worden. De bloeiperiode loopt van augsustus tot en met september. De bloemen verkleuren gedurende de bloeiperiode en blijven staan tot er vorst is. 

H2: Cultivars

Er bestaan verschillende cultivars (sub-soorten) van de spectabile. Deze ondersoorten hebben verschillende eigenschappen.

  • Sedum Spectabile ‘Brilliant’ – 50cm – roze
  • Sedum Spectabile ‘Variegatum’ – 40cm – roze
  • Sedum Spectabile ‘Stardust’ – 25cm – Wit
  • Sedum Spectabile ‘Iceberg’ – 35cm – gebroken wit
  • Sedum Spectabile ‘Meteor’ – 40cm – Dieprood

Combineer deze soort bijvoorbeeld ook met een bodembedekkende sedum zoals de Sedum Takesimense.

Bekijk alle sedum soorten voor op een groendak

Er bestaan tientallen soorten sedum die geschikt zijn om te gebruiken op een sedumdak. We hebben de populairste soorten sedum voor je op een rij gezet.