sempervivum sedum plant

Sempervivum

Sempervivum heeft de bijnaam huislook en wordt vaak op een groendak geplaatst. Deze sedumsoort groeit snel uit tot grote vlakken op het dak. Hierdoor is het een ideale bodembedekker of opvuller voor uw sedumdak. Het heeft een lange bloeiperiode en is een van de meest winterharde sedumsoorten. Sempervivum is een vetplant en heeft weinig water en voeding nodig.

Omschrijving Sempervivum

Sempervivum wordt ook wel donzig sedum genoemd en is een van de populairste sedumsoorten. Het is een kruipende of polvormende vetplant. Deze soort kan tot 10 cm hoog worden en heeft een diameter van ongeveer 30 cm. De donzige, grijsgroene bladeren zijn rozetvormig en hebben een roodbruine rand. De bloemen zijn klein en rood en komen voor in de zomermaanden. Sempervivum is een zeer winterharde plant en kan tot -30ºC weerstaan. Deze plant is een ideale bodembedekker en is ook geschikt voor groendaken.

sedum sempervivum

Herkomst van de naam Sempervivum

De naam sempervivum komt uit het Latijn. Semper betekent altijd en vivum komt van vivus dat leven betekent. Dit plantje staat er dan ook om bekend erg lang te blijven leven en ook droge of natte periodes goed te kunnen doorstaan. Die eigenschap maakt deze plant dan ook een geschikte sedum soort voor op een sedumdak.

Het uiterlijk van het Sempervivum

Afhankelijk van het type kan de plant er iets anders uitzien. De meeste planten hebben de vorm van een rozet. De plant is ongeveer 10 tot 20 cm hoog. Bij sommige soorten sterft het hart van de rozet één keer per jaar af.

Na het afsterven van het hart maakt de plant zelf een nieuwe rozet aan. Er zijn in totaal 30 verschillende soorten van de Sempervivum in Nederland. Natuurlijk kun je alle verschillende soorten op het dak van je huis zetten. De kleur en grootte van de plant kan per soort verschillen.

Bloeiperiode

Na juli gaat de sempervivum doorgaans bloeien. Vanuit het midden van de plant groeien stengels. Aan deze stengels kunnen bloemen gaan groeien. De bloemen zijn roze van kleur en hebben een groen hart.

Het hangt er natuurlijk van af welke soort je hebt voor de bloeiperiode en het soort bloemen. Er zijn planten die in juni bloeien en gele bloemen geven. De enige overeenkomst is dat de bloemen vanuit het midden van het rozet bloeien.

Nog meer lage sedumsoorten

Er bestaan natuurlijk meer populaire laagblijvende sedum soorten die geschikt zijn voor op een sedumdak. Denk dan bijvoorbeeld aan sedum kamtschaticum, sedum acre of takesimense.

Bekijk alle sedum soorten voor op een groendak

Er bestaan tientallen soorten sedum die geschikt zijn om te gebruiken op een sedumdak. We hebben de populairste soorten sedum voor je op een rij gezet.