Zonneboiler zonnecollectoren voordelen en nadelen

Zonneboiler voordelen & nadelen

Een zonneboiler is een prachtige manier om je dak en woning te verduurzamen. Zonneboilers zijn de afgelopen jaren flink in populariteit gestegen. Dat is niet voor niets. Zonneboilers hebben namelijk een aantal mooie voordelen, maar ook enkele nadelen.

We hebben de voordelen en nadelen van een zonneboiler op een rij gezet.

Voordelen zonneboiler

 • Lagere energierekening
  Door een zonneboiler te plaatsen, zal je voor een groot deel zelf je sanitair warm water genereren. Je hoeft immers geen gas en of stroom meer hiervoor af te nemen. Dat betekent een enorme besparing op energiekosten. Daartegenover staat wel een investering. Dat resulteert uiteindelijk in een terugverdientijd die varieert tussen 4 en 15 jaar, afhankelijk van verschillende factoren.
 • Ecologische voetafdruk wordt veel kleiner
  Bewust omgaan met het milieu? Een zonneboiler heeft een gemiddelde levensduur van zo’n 25 jaar. In deze jaren bespaart een zonneboiler voor een gemiddeld gezin tussen de 15 en 20 ton CO2 uit. Dat is een enorme hoeveelheid die een enorme positieve impact heeft op de leefomgeving. Het komt overeen met ongeveer 150.000 gereden autokilometers. Ga maar eens na. Bovendien ben je minder afhankelijk van gas voor je warme water.
 • Hoger rendement dan zonnepanelen
  Ook al lijken de zonnecollectoren van een zonneboiler qua uiterlijk op elkaar, ze hebben beiden een totaal verschillende functie. Zonnepanelen wekken stroom op, terwijl zonnecollectoren water moeten verwarmen. Het rendement van een zonneboiler ligt veel hoger dan die van zonnepanelen. Dat komt omdat het veel makkelijker is om water te verwarmen via zonnecollectoren, dan elektriciteit op te wekken met zonnepanelen. De omzetting van zonne-energie in warmte is tot wel 4 keer zo efficiënt als het omzetten van zonne-energie in elektriciteit.
 • Een zonneboiler heeft weinig onderhoud nodig
  Net zoals bij veel andere boilers, is ook een zonneboiler uiterst onderhoudsvriendelijk. Een onderhoudsbeurt per jaar is voldoende. Verder heb je weinig omkijken naar het onderhoud van je systeem.
 • Tot circa 60% gratis warm water
  Een zonneboiler is een perfecte manier om op een groene manier warm water te krijgen, maar het zal je bestaande warmwaterproductie niet volledig vervangen. Een gemiddeld gezin bespaard met een zonneboiler al gauw tussen de €150 en €300 per jaar (afhankelijk van verschillende factoren). Bekijk goed welke toestellen je allemaal kan aansluiten op de zonneboiler, om de winst nog groter te maken. Denk bijvoorbeeld aan de vaatwasser en de wasmachine.
 • Makkelijk in bestaand systeem te bouwen
  Vaak leeft het vooroordeel dat je een nieuw verwarmingstoestel moet plaatsen indien je voor een zonneboiler kiest. Niets is minder waar. Of je nu stookolie, gas, pellets, elektriciteit of een warmtepomp als verwarmingsbron voor je woning gebruikt, in de meeste gevallen is dit compatibel met de zonneboiler. Bovendien kan je bestaande verwarmingstoestel, zoals een cv-ketel, helpen om de gewenste watertemperatuur te behalen, wat zeker tijdens koude winterdagen heel handig is.
 • Grote vrijheid in waar te plaatsen
  Bij zonnepanelen wordt er vaak gehamerd op een goede oriëntatie richting de zon. Bij zonnecollectoren is dit wat minder het geval. Natuurlijk is een plaatsing in zuidelijke richting ideaal, maar westelijk of oostelijk is nog steeds goed. Bovendien kan je bepaalde zonnecollectoren ook aan de gevel plaatsen. Er zijn dus veel meer montagemogelijkheden. In Nederland, is berekend, zijn tot ongeveer 700.000 woningen geschikt voor het plaatsen van een zonneboiler.
 • Geen warm klimaat nodig
  Je zou misschien denken dat een zonneboiler plaatsen in regenachtige kikkerlandje geen interessante optie is. Maar in onze regio schijnt de zon toch voldoende om wél interessant te zijn.
 • Waardevermeerdering woning
  Een zonneboiler is een energiebesparende maatregel. Het heeft een positief effect op je energierekening en op het energielabel van je woning. Steeds meer woningzoekers hechten waarde aan een hoger energielabel. Een zonneboiler verhoogt daardoor dan ook de waarde van je woning.
 • Levert het hele jaar door energie
  Een zonneboiler levert het gehele jaar door energie én dus warm water. Natuurlijk zijn de prestaties in de zomermaanden beter dan in de wintermaanden. Maar ook ’s winters levert een zonneboiler nog steeds warm water.
 • Levensduur van 25 jaar of langer
  Een zonneboiler gaat doorgaans 25 jaar mee, dit kan ook langer zijn. Aangezien de terugverdientijd in veel gevallen al binnen 8-9 jaar wordt behaald is het een slimme investering. Samen met het weinige onderhoud zorgt een zonneboiler installatie voor jarenlange besparingen ten opzichte van gasgestookt warm water.

Nadelen zonneboiler

 • Ruimte nodig
  Er bestaan verschillende soorten zonneboilers, van klein tot groot. De grotere installaties die vaak worden gebruikt als verwarmingsondersteuning hebben vaak wat meer ruimte nodig. Denk bijvoorbeeld aan een voorraadvat van 250-500L. Hiervoor heb je wel ruimte nodig. De meest voor de hand liggende plekken zijn bijvoorbeeld de zolder, kelder of garage. Daarbij heb je ook op het dak ruimte nodig voor de zonnecollectoren.
 • Grote investering (€4000-€5000)
  Een zonneboiler inclusief installatie kost al gauw een €4000 tot €5000 euro, afhankelijk van het benodigde systeem. De prijs is altijd situatie afhankelijk. Gelukkig is er wel subsidie mogelijk op de aanschaf van veel systemen.
 • Zonnecollectoren op je dak en uitstraling
  Op je dak moeten zonnecollectoren worden geplaatst die de warmte van de zon kunnen opvangen. Zulke collectoren kunnen het uitzicht van je woning behoorlijk veranderen. Dit is afhankelijk van het oppervlakte dat je nodig hebt en welk type collectoren je gaat gebruiken.
 • Geen vervanging van bestaande CV-ketel
  Een zonneboiler zorgt gemiddeld voor ongeveer 60% van de warmwaterbehoefte. Dit betekent dat het de bestaande verwarmingsinstallatie niet volledig zal vervangen. Je zult daarnaast dus nog een klassieke verwarmingsinstallatie moeten blijven hebben, om aan je warm waterbehoefte te kunnen voldoen. Op warme zonnige dagen kan een zonneboiler perfect zijn werk doen, maar voor de koudere winterdagen zal een bestaand verwarmingssysteem nog mee moeten draaien.
 • Meestal niet toegestaan op monumentale panden
  Op monumentale panden zijn ingrijpende veranderingen aan het uiterlijk van de woning meestal niet toegestaan. Hierdoor is het plaatsen van een zonneboiler met zonnecollectoren op het dak meestal niet toegestaan.

Wegen Zonneboiler voordelen zwaarder dan de nadelen voor jou?

Je hebt nu een goed beeld van de voordelen en nadelen van een zonneboiler. In de meeste gevallen wegen de voordelen wel op tegen de nadelen. Vooral in tijden van stijgende energietarieven en een grotere druk op het verduurzamen van je woning is een zonneboiler een goede investering. Uiteraard wordt het lastig wanneer je niet genoeg ruimte hebt of de investering niet uitkomt.