Sedumcassettes

Een sedumdak aanleggen met sedumcassettes gaat snel en makkelijk. Doordat sedumcassettes kant en klaar zijn hoef je niet te wachten totdat plantjes volgroeid zijn. Je kun direct genieten van je nieuwe groendak.

Wat is een sedumcassette?

Een sedumcassette is een ondiepe tray van kunststof, ook wel sedumtray genoemd. De cassette bestaat uit verschillende lagen waarvan de bovenste laag een mix van verschillende sedumplanten is.

Sedumcassettes zijn kant en klaar om te gebruiken want de planten zijn al geworteld. De cassettes kunnen aan elkaar worden geklikt zodat het zelf aanleggen van een sedumdak met cassettes snel gaat.

Hoe ziet een sedumcassette eruit?

Een sedumcassette wordt gemaakt van een sterk duurzaam plastic of schuim en is gevuld met diverse lagen die belangrijk zijn voor de sedumplanten. De onderste laag is drainagefolie voor de afvoer van het water, daarboven bevindt zich de substraat laag.

De substraatlaag is een soort van aarde waar de sedumplanten in zijn geplant en geworteld. De bovenste laag bestaat uit een mix van meestal 6-14 verschillende sedum soorten. Meestal hebben ze een oppervlakte van ca. 0,25 m2.

Sedumcassettes
MobiRoof Eco Cassette

Opbouw van een sedumcassettes:

 1. De cassette van kunststof of schuim
 2. Drainagefolie
 3. Substraat
 4. Sedumplanten

Welke planten zitten er in sedumcassettes?

Sedumcassettes zijn gevuld met planten van het geslacht sedum, ook wel bekend als hemelsleutel of vetkruid. Dit zijn sterke vetplanten die erg goed tegen zowel nat alsdroog weer kunnen. Ze slaan vocht op in hun bladeren waardoor ze helpen om regenwater op te slaan. In veel gevallen wordt gekozen voor laaggroeiende soorten, al zie je steeds vaker ook hogere sedumsoorten gebruikt worden.

Enkele veel voorkomende soorten zijn o.a. Sedum Album, Sedum Hispanicum en Sedum Acre. Vaak zijn cassettes gevuld met 6-14 verschillende soorten sedum. Op die manier heb je een mooie mix van planten op je dak.

Kom meer te weten over verschillende sedum soorten.

Sedumcassettes voor- en nadelen

Sedumcassettes hebben zowel voordelen als nadelen. Het is afhankelijk van jouw situatie of cassettes de juiste keuze voor jou zijn. De belangrijkste voor en nadelen hebben we voor je opgesomd.

Voordelen sedumcassettes

 • Klikken eenvoudig aan elkaar vast waardoor het een stevig geheel wordt dat goed blijft liggen, ook op een schuin dak.
 • Ze zijn snel aan te leggen.
 • Het aanleggen is eenvoudiger en daardoor ook goed zelf te doen.

Nadelen sedumcassettes

 • Meestal zijn kante en klare cassettes wat duurder dan een sedumdak met losse lagen.
 • Vanwege de vaste afmetingen van de cassettes is het minder eenvoudig om exact tot de rand van het dak aan te leggen.

Hoeveel weegt een sedumcassette?

Voor het gewicht van sedumcassettes kijk je vooral naar het verzadigd gewicht. Dit is het gewicht wanneer de cassette de maximale hoeveelheid water heeft opgenomen. Dit is belangrijk want zo kun je namelijk berekenen wat de maximale belasting voor het dak wordt.

Een enkele verzadigde sedumcassette weegt gemiddeld tussen de 8 en 14 kg. Het gewicht per vierkante meter ligt gemiddeld tussen de 58kg en 80kg per m2. Dit is afhankelijk van het type en merk sedumcassette.

Er zijn verschillende soorten cassettes in diverse afmetingen verkrijgbaar dus ga altijd het droog en verzadigd gewicht na bij de leverancier of webwinkel van jouw cassettes.

Sedumcassettes aanleggen is eenvoudig

Je kunt sedumcassettes leggen op platte en licht hellende daken. In de meeste gevallen kunnen de cassettes direct op het dak worden aangebracht. Er zijn geen extra voorbereidingen of lagen nodig als het dak maar waterdicht is en het water goed wordt afgevoerd. Wanneer het dak niet goed waterdicht is dien je eerst een niet doorlatende folie aan te brengen. Het is niet nodig om eerst een substraatlaag aan te leggen, want deze laag zit al in de cassettes verwerkt.

Het is aanbevolen om bij het aanleggen rondom een rand van zo’n 15 cm vrij te laten. Dit doe je voor een goede afwatering. Je kunt deze rand bijvoorbeeld wel opvullen met grind. 

Kom je niet goed uit met de cassettes aan de rand van het dak? Dan kun je vaak een stuk van de cassette afzagen om het passend te maken.

sedumdak sedumcassettes

Wat heb je nodig om sedumcassettes op je dak te plaatsen

In de meeste gevallen heb je alleen voldoende sedumcassettes nodig en meer niet. Toch is het wel handig om voordat je aan het project begint te kijken en te meten of alles gaat passen en om te bedenken hoe je de rand wilt afwerken.

 1. Voldoende sedumcassettes voor de oppervlakte van het dak.
 2. Een zaag om de cassettes passend te maken.
 3. (Optioneel) een niet doorlatende folie als het dak niet waterdicht is.
 4. (Optioneel) Grind voor het afwerken van de randen van het dak.
 5. (Optioneel) Bij een te schuin dak moeten er speciale lagen tegen het wegglijden aangebracht worden

Het onderhoud van sedumcassettes

Wanneer je het sedumdak net hebt aangelegd is het belangrijk om in de eerste periode, enkele weken,  de plantjes goed te besproeien. Dit helpt de sedumplanten om goed te wortelen en te groeien. Verder hebben de sedumcassettes nauwelijks onderhoud nodig en groeien de plantjes vanzelf.

Je kunt twee keer per jaar het sedumdak inspecteren op gevallen bladeren, onkruid en mos. Dit verwijder je dan natuurlijk.

Wil je zeker zijn dat het dak lang mooi blijft? Dan kun je het dak ook bemesten met speciale sedumdak mest. Dit is niet noodzakelijk, maar kan de groei en aanblik van je dak wel bevorderen.

Een groendak met sedumcassettes?

Ben jij van plan om een groendak met sedumcassettes aan te leggen? Dan zou je nu voldoende informatie moeten hebben om aan de slag te gaan. We raden je wel aan om bij het verkooppunt van je sedumcassettes ook nog na te gaan of er bijzonderheden zijn voor de specifieke cassettes die je wilt kopen. 

Dit zijn de belangrijkste punten waar je rekening mee moet houden voordat je sedumcassettes gaat aanleggen:

 • Kan je dak het verzadigd gewicht aan? Kom je er zelf niet uit? Schakel dan een professional in.
 • Is de afwatering van het dak in orde? Sedum houdt niet van natte voeten.
 • Is het dak 100% waterdicht? Ze niet, leg dan eerst een niet doorlatende folie aan of zorg dat het dak wordt gerepareerd.
 • Wat is de opervlakte van je dak? Hoeveel cassettes heb je nodig en bepaal de legrichting om zo strak mogelijk uit te komen.
 • De prijs die je bereid bent te bepalen. Bereken dit altijd op basis van het aantal m2 van je dak.

Wat kosten sedumcassettes?

Er bestaan verschillende merken en kwaliteiten sedumcassettes. Zo zijn er ‘normale’ en lichtgewicht cassettes, deze hebben geen substraatlaag maar een minerale wol. De prijs van sedumcassettes varieert zoals je begrijpt afhankelijk van je keuzes.

Sedumcassettes kopen

Sedumcassettes kun je kopen bij diverse aanbieders online. Wanneer je van plan bent om sedumcassettes online te kopen bekijk dan goed de verschillen tussen de soorten cassettes.

Let daarbij met name op het verzadigd gewicht, de afmetingen, welke sedum soorten de cassette heeft en of de sedumcassettes kant en klaar zijn om direct op het dak te kunnen plaatsen. 

Veelgebruikte sedumcassettes die je online kunt kopen zijn o.a.:

Veelgestelde vragen