Sedum Sieboldii

Sedum sieboldii is één van de vele soorten sedum. Dit plantje staat ook wel bekend staat als vetkruid. De Latijnse benaming is Hylotelephium sieboldii.

Omschrijving

Sedum Sieboldii is geschikt om zowel binnen als buiten te houden en is ook een erg populaire plant om te gebruiken op een sedumdak

Dit mooie kleurrijke vetplantje wordt vaak gezien als de plant met het mooiste blad en de mooiste vorm van alle sedums. In de zomermaanden ziet dit schattige plantje er de hele zomer mooi uit en komt dan pas echt tot leven in de herfst.

Sedum sieboldii is een lage, zich uitspreidende sedum soort die een soort heuveltje vormt en zich dan horizontaal verspreidt. De sieboldii wordt ongeveer 15cm hoog, en blijft daarmee dus vrij laag. De ronde, blauwgroene bladeren groeien per drie rond de stengels en elk blad heeft een kleurrijk, vaak oranje tot roze, randje. In de zomermaanden wordt deze roze rand intenser. In de vroege herfst krijgt deze sedum soort, felroze, stervormige bloemen die in kleine trossen aan de uiteinden van de stengels groeien. Deze soort is goed te combineren in een mix met een lage soort zoals de Sedum Kamtschaticum en een hoge soort zoals de Sedum Matrona.

Verzorging

De verzorging van de Sedum Sieboldii is eenvoudig. Eigenlijk is het vooral belangrijk dat de plant op een warme, droge plaats groeit en dat de grond goed waterdoorlatend is. Als je daaraan voldoet dan doet het plantje het meestal goed, meer hoef jet niet te doen.

Wanneer er een langere drogere periode is, slaat de sedum vocht op in de bladeren. De plant zorgt daarmee dus voor zijn eigen watervoorziening tijdens droogte. Deze plant kan een warme, droge periode dan ook goed doorstaan. Deze sedumsoort is winterbestendig en kan zelfs strenge vorst overleven. De Sedum Sieboldii is daarom ideaal voor een groendak waar je niet even de planten kunt weghalen om binnen te zetten.

Bloeitijd Sedum Sieboldii

De Sedum sieboldii is geen snelle groeier, het plantje groeit gestaag en op een rustig tempo. Gedurende het jaar zie je wel dat het vetplantje zich verspreid.

De Sedum Sieboldii heeft een lange bloeiperiode die loopt van augustus tot en met oktober. De plant vormt in die maanden prachtige stervormige bloemen die variëren van oranje tot roze. Deze bloemen groeien in clusters rond de stam.

Sedum Sieboldii vermeerderen of stekken

Het vermeerderen of stekken van de sedum sieboldii is vrij eenvoudig en kan op 2 manieren:

  • Scheuren
    Je kunt de plant op een gegeven moment in meerdere delen scheuren / splitsen. Zorg dat elk afzonderlijke deel wortels heeft. Vervolgens kun je elk deel los in de grond (of eerst in een potje) zetten.
  • Stekken
    De andere manier om de sieboldii te stekken is door een zacht stukje van de plant, een blad of stengel, af te scheuren. Deze methode vraagt wel meer geduld en moeite.

    Leg het afgescheurde blaadje op een schoteltje en benevel het elke dag met water. Na een periode zie je wortels ontstaan. Zodra er wortels zijn kun je het plantje in een pot of op je sedumdak plaatsen.

Bekijk alle sedum soorten voor op een groendak

Er bestaan tientallen soorten sedum die geschikt zijn om te gebruiken op een sedumdak. We hebben de populairste soorten sedum voor je op een rij gezet.