sedumdak schuin dak

Sedumdak

Een sedumdak is een dak dat is begroeid met sedum. Sedum is een soort vetplantjes. Deze plantjes zijn makkelijk in onderhoud en zijn perfect geschikt voor het gebruik op een dak.

Sedum kan goed tegen het Nederlandse weer. Een sedumdak is een mooie manier om meer groen in huis te halen, perfect voor bijen en insecten en onderhoudsarm.

Wat is een sedumdak?

Een sedumdak is een type groendak. Groendak betekent simpelweg een dak dat is begroeid met beplanting. Een sedumdak is de makkelijkste en lichtste variant groendak. Een dak met sedum wordt ook wel een extensief groendak genoemd.

De sedum vetplantjes hebben niet veel nodig om te kunnen leven dus een dunne bodem volstaat. Er bestaan meer dan 250 soorten sedum, dus er is keuze genoeg voor een mooie mix op je dak.

Sedum groeit praktisch overal en is geschikt voor zowel platte daken als schuine daken. Of sedum dakbedekking ook voor jouw dak geschikt is hangt van verschillende factoren af, zoals: ligging, de hoeveelheid schaduw en het type sedum.

Waarom een sedumdak?

De keuze voor een groendak met sedum is makkelijk gemaakt. Een sedumdak staat niet alleen heel mooi, maar het doet ook veel voor je huis en je omgeving. Sedumdaken zijn goed voor het milieu én werken ook nog eens isolerend. Je verdient een dak met sedum ongeveer in 8 tot 20 jaar terug.

De voordelen van een sedumdak

Sedumdaken hebben meerdere voordelen op ecologisch, maatschappelijk en economisch vlak. De keuze voor dit type groendak is dan ook niet moeilijk. Hieronder zetten we alle voordelen op een rij.

 • Milieuvriendelijk: Een sedumdak werkt verkoelend voor de omgeving, trekt insecten en bijen aan en vergroot de biodiversiteit in je omgeving.
 • Werkt isolerend: De dakbedekking werkt zowel warmte- als geluidsisolerend.
 • Verhoogt de levensduur van het dak: De dakbedekking onder de sedum gaat veel langer mee omdat het niet door UV straling wordt aangetast.
 • Onderhoudsarm: Een sedumdak vraagt weinig onderhoud. Meestal beperkt het zicht tot af en toe wat onkruid verwijderen.


Wat zijn de kosten van een sedumdak?

De kosten van een sedumdak zijn afhankelijk van het type dak waarop je de sedum wilt aanleggen. Het is makkelijker om sedum op een plat dak aan te leggen dan op een schuin dak. Een globale schatting van de prijs is natuurlijk wel mogelijk.

De kosten voor sedum op een plat dak van 20m2 zijn ongeveer €1300,-. Hoe groter het oppervlak van je dak, hoe goedkoper de prijs per m2 meestal wordt. Een dak van 100m2 kost ongeveer €5400,-

De kosten voor een sedumdak wanneer je deze zelf gaat aanleggen liggen gemiddeld rond de €39,- per m2.

Lees alles over sedumdak kosten

Een sedumdak aanleggen

Het aanleggen van een sedumdak kun je zelf doen of laten doen door een vakman. Het is altijd belangrijk om vooraf na te gaan of je dakconstructie geschikt is voor het gewicht en of er voldoende afvoercapaciteit is voor water.

Een sedumdak is prima zelf aan te leggen, zolang je je verdiept in hoe het werkt en welke opbouw voor een sedumdak vereist is. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende eisen voor een plat dak en een hellend dak. Bij een hellend dak plaats je bijvoorbeeld ook dakranden.

Een goed aangelegd sedumdak heeft in het gunstige geval een levensduur tot wel 60 jaar. Wanneer het dak dus in één keer goed wordt aangelegd door een vakman verzeker je jezelf ervan dat het sedumdak professioneel is aangelegd. Zo vergroot je de kans op een lange levensduur van het sedumdak.

Je kunt er ook voor kiezen om een sedumdak aan te leggen met sedumcassettes. Deze zijn vaak kant-en-klaar te gebruiken. Je klikt ze eenvoudig in elkaar en kunnen meestal direct op je dak, zonder andere lagen aan te brengen.

Bekijk ons stappenplan sedumdak zelf aanleggen

Wat is de opbouw van een sedumdak?

Een sedumdak is opgebouwd uit verschillende lagen. Deze lagen hebben allemaal hun eigen specifieke functie om ervoor te zorgen dat er geen lekkage ontstaat en dat de vetplantjes goed kunnen groeien.

De opbouwlagen van een sedumdak zijn:

 1. Dakconstructie
 2. Waterdichte laag
 3. Anti-wortel laag
 4. Drainagelaag
 5. Filterdoek
 6. Substraatlaag
 7. Sedum beplanting
Sedumdak opbouw
De opbouw van een sedumdak

Wat is sedum?

Sedum is een geslacht uit de familie van vetplanten. Deze plantenfamilie bestaat uit honderden soorten. In Nederland noemen we Sedum ook wel Vetkruid.

Vetplanten staan erom bekend dat ze water opslaan in hun bladeren en dat ze tegen erg veel weersomstandigheden kunnen. Hierdoor is het de perfecte plant als dakbedekking.

Binnen de soorten in de Sedum familie bestaan er nog wel verschillen in de warmte- en vorstbestendigheid. Daar wordt natuurlijk op gelet bij het aanleggen van een sedumdak.

Sedum vetkruid
Close up van sedum ofwel vetkruid

Onderhoud

Een sedumdak is erg makkelijk en vraagt weinig onderhoud. Sedum is een vetplant die erg veel kan hebben. Het kan prima een tijd zonder water, want het slaat water op in de bladeren. Een periode met veel vocht is ook geen probleem.

Een groendak met sedum vraagt ongeveer 1 tot 2 keer jaar een klein beetje onderhoud. De belangrijkste onderhoudspunten zijn; dakconstructie controleren en onkruid verwijderen.

Meer lezen over sedumdak onderhoud

Subsidie

Sedumdaken komen vaak in aanmerking voor subsidie op groendaken. Het loont absoluut om te kijken of je in jouw gemeente voor subsidie in aanmerking komt wanneer je een sedumdak wilt gaan aanleggen.

De Subsidie op een sedumdak kan oplopen tot 50% van de totale investering zijn en de aanlegkosten daarmee flink omlaag brengen. Veel gemeenten bieden een subsidie voor de aanleg van een groendak.

Lees meer over het aanvragen van subsidie op een groendak