Sedum spurium

Sedum Spurium

Sedum Spurium is een vetplantje dat veel wordt gebruikt op sedumdaken. Deze variëteit is een bodembedekker en blijft dus laag. Deze plant heeft mooie groene blaadjes die in rozetten groeien en prachtige helderroze bloemetjes.

Omschrijving

Sedum Spurium is erg geschikt als bedekkende plant op een groendak. De plant blijft laag bij de bodem, hij wordt maximaal zo’n 10cm tot 15cm hoog. De Spurium heeft dikke blaadjes die veel vocht vasthouden, zoals de meeste vetplanten. De bladeren van de plant verkleuren in de loop van het jaar van groen naar rood en paars. Hij is ook perfect met andere sedum soorten te combineren.

De meest bekende variant van de sedum spurium is de ‘Fuldaglut’. Dit is dan ook de soort die je het meest tegen zal komen en die we hierboven beschreven.

Verzorging

De verzorging van de Sedum Spurium is eenvoudig. Eigenlijk is het vooral belangrijk dat de plant op een warme en droge plaats groeit en dat de grond goed waterdoorlatend is. Als je daaraan voldoet dan doet het plantje het meestal goed, meer hoef je niet te doen.

De spurium heeft niet echt natuurlijke vijanden, slakken en bladluizen vermijden dit plantje meestal.

Wanneer er een langere drogere periode is, slaat de sedum vocht op in de dikke bladeren. De plant zorgt daarmee voor zijn eigen watervoorziening tijdens droogte. Deze plant kan een warme, droge periode dan ook goed doorstaan.

Deze sedumsoort is winterbestendig en kan zelfs strenge vorst overleven. De Sedum Spurium is daarom ideaal voor een groendak waar je niet even de planten kunt weghalen om binnen te zetten.

Bloeitijd Sedum Spurium

De Sedum Spurium is klein, maar als hij eenmaal bloeit is het een mooie opvallende verschijning. Deze sedum soort bloeit in juli en augustus.

Sedum Spurium vermeerderen of stekken

Het vermeerderen of stekken van de sedum sieboldii is vrij eenvoudig door de plant te scheuren / delen.

Scheuren
Je kunt de spurium op een gegeven moment in meerdere delen scheuren / splitsen. Zorg dat elk afzonderlijke deel wortels heeft. Vervolgens kun je elk deel los in de grond (of eerst in een potje) zetten.

Elk deel groeit weer uit tot een volwaardige plant. Mis je de Spurium in een hoekje van je sedumdak, dan is dit de manier om ook daar deze plant te laten groeien.

Sedum Spurium op een groendak

Inmiddels heb je een goed beeld van de Sedum Spurium. Dit plantje is veelzijdig en uitermate geschikt voor het gebruik op een sedumdak of groendak. Deze vetplant heeft een uitstekende waterhuishouding en bloeit prachtig roze. De plant is een bodembedekker en blijft laag.

Bekijk alle sedum soorten voor op een groendak

Er bestaan tientallen soorten sedum die geschikt zijn om te gebruiken op een sedumdak. We hebben de populairste soorten sedum voor je op een rij gezet.