Zelf sedumdak aanleggen

Een sedumdak zelf aanleggen

Benieuwd of je zelf een sedumdak kunt aanleggen? We hebben goed nieuws voor je want voor het zelf aanleggen van een sedumdak heb je geen groene vingers of jarenlange ervaring met tuinieren nodig. We hebben een handig stappenplan gemaakt zodat je zelf aan de slag kunt met het aanleggen van een groen sedumdak. Binnen een dag kun je al genieten van je eigen groene en bloeiende dak.

Lees het stappenplan aandachtig door en je kunt beginnen met het aanleggen van je eigen sedumdak.

Waarom een sedumdak zelf aanleggen?

Een sedumdak heeft veel voordelen. Het isoleert, het vergroent je omgeving het helpt wateroverlast door regen verminderen. Daarnaast is zelf een sedumdak aanleggen niet moeilijk en heb je er weinig onderhoud aan. Sedumdaken winnen enorm aan populariteit je ziet steeds meer sedumdaken op uitbouwen, schuren en garages.

Stappenplan voor de aanleg van een sedumdak

In vijf eenvoudige stappen bouw je je eigen groene dak. Je kunt de benodigde materialen los bestellen, maar er zijn ook kant-en-klare pakketten verkrijgbaar.

  1. Voorbereiding
  2. De opbouw van een groendak
  3. sedum aanbrengen
  4. Randafwerking
  5. Onderhoud groendak

Stap 1: De voorbereiding

Voordat je de opbouw en de sedumplanten op je dak gaat aanbrengen is wat voorbereiding nodig. Allereerst moet je zeker weten dat je dakconstructie het gewicht kan dragen. Raadpleeg bij twijfel een specialist. Verder moet je zeker weten dat je dak geen lekkages of zwakke plekken heeft. 

Tijdens de voorbereiding meet je de oppervlakte van het dak op zodat je weet hoeveel sedummatten of sedumdak cassettes je nodig hebt. Je brengt de hemelwaterafvoeren in kaart zodat je deze straks niet afdekt met je sedum of grind, je moet er namelijk bladroosters aanbrengen zodat ze niet verstopt kunnen raken.

Nu kun je een kant en klaar sedumpakket bestellen of bestel alle onderdelen voor de opbouw los. Je hebt dan de volgende spullen nodig:

  • Wortelwerende folie
  • Beschermdoek
  • Drainagematten
  • Substraat(rol)
  • Sedummatten of sedumcassettes
  • Aluminium scheidingsprofielen
  • 16/32mm grind of olivijn voor de randen
  • Bladroosters voor de hemelwaterafvoeren

Sedumcassettes kunnen in sommige gevallen zonder onderlaag op het dak worden geplaatst.

Stap 2: Sedumdak opbouw

Zorg ervoor dat het dak vrij is van vuil, puin of andere materialen. De dakbedekking mag niet beschadigd zijn, anders is het dak niet waterdicht. Nu kun je aan de slag met de opbouw van je sedumdak. Je legt de volgende materialen aan:

  • Wortelwerend membraan:
    Is je dakbedekking niet wortelbestendig? Dan is het noodzakelijk om wortelwerende folie aan te brengen. Zorg ervoor dat de folie goed aansluit met een overlap van 50 cm en bedek ook de verhoogde dakranden.
  • Beschermfolie:
    Rol het beschermdoek uit tot de rand en knip het vervolgens op maat. Het doek moet goed aansluiten met een kleine overlapping.
  • Drainagelaag:
    De drainage stroken moeten haaks over het worteldoek worden uitgerold. Het filtervlies bovenaan heeft een overlapping van 10 cm. Dit bedekt de naden als de drainage stroken naast elkaar worden gelegd. Let in verband met je dakbedekking goed op bij het op maat snijden van de drainage stroken.
  • Substraat:
    Voor een sedumdak werk je met makkelijk met een substraatrol. Maar los substraat kan ook prima. Rol de substraatrol haaks uit over de drainagestroken en zorg ervoor dat de substraatstroken zonder overlapping op elkaar aansluiten. Verzadig de rol volledig met water voordat je de sedummatten aanbrengt.
  • Scheidingsprofiel
    Dit dient als scheiding tussen het groendak en de grindstrook, plaats het scheidingsprofiel minimaal 20 tot 30 cm van de dakrand, met de voet aan de kant van de grindstrook. Vul de ruimte tussen het profiel en de dakrand nog niet met grind. Het grind moet straks namelijk op gelijke hoogte komen met de sedummatten of cassettes. Let op dat je ook rondom een dakraam of schoorsteen een grindrand aanbrengt.
  • Substraat of substraatrol:
    Voor een lichtgewicht groendak werk je met substraatrol. Rol de substraatrol haaks uit over de drainagestroken en zorg ervoor dat de substraatstroken zonder overlapping op elkaar aansluiten. Verzadig de rol volledig met water voor je de sedummatten aanbrengt.

Stap 3: Aanbrengen van de sedummatten

Begin met het uiteinde van de vegetatiemat bovenaan en rol ze één voor één uit over het substraat. Rol vervolgens het uiteinde van de mat voorzichtig terug. Zorg ervoor dat deze aan het begin van het parcours in de juiste positie ligt. Zorg ervoor dat de vegetatiematten goed en netjes op elkaar aansluiten zodat de naden goed kunnen dichtgroeien.

Leg je een groendak aan met cassettes? Dan klik je deze eenvoudig in elkaar. In dat geval kun je de stappen met drainage, scheidingsprofielen en substraat overslaan, erg makkelijk als je zelf een sedumdak aanlegt.

Stap 4: Randafwerking

Dek de hemelwaterafvoer af met een bladrooster, bladvanger of inspectieput. Zo voorkom je dat je groendak één groot waterbassin wordt. Verdeel vervolgens het grind tussen het sedumdak en de dakrand, deze laag grind kun je aanvullen tot dezelfde hoogte van de sedum. 

Stap 5: Onderhoud van het groendak

De laatste stap is het irrigeren van het sedumdak. Meteen na het aanleggen van je sedumdak moet je de sedummatten besproeien tot deze volledig met water verzadigd is. Deze stap is nodig en onmisbaar. Het zorgt er namelijk voor dat je net aangebrachte sedummatten goed kunnen wortelen. Lees voor meer onderhoudstips verder bij sedumdak onderhoud.

Tips bij het zelf aanleggen van een sedumdak

Het stappenplan hierboven beschrijft wat er nodig is om een sedumdak aan te leggen, maar natuurlijk hebben we nog wel enkele tips die het aanleggen makkelijker en veiliger kunnen maken.

  • Werk veilig
    Zorg dat je veilig werkt, een ongeluk zit in een klein hoekje. Bij het aanleggen van een sedumdak moet je de materialen op het dak zien te krijgen, werk je op hoogte en zul je regelmatig de ladder op en af moeten. Neem de tijd, werk rustig en overzichtelijk en neem geen risico’s als je op het dak werkt.
  • Let op met het snijden
    Bij het aanbrengen van de wortelwerende folie, beschermdoek, drainagelaag en de sedummatten zul je veel moeten snijden. Een veelgemaakte fout is dat je dat iets te enthousiast doet en per ongeluk in je dakbedekking snijdt.Dit wil je te allen tijde voorkomen omdat je dak daarna niet meer waterdicht is en je het aanleggen van het sedumdak zult moeten uitstellen. Snijdt dus rustig en voorzichtig of schuif er bijvoorbeeld steeds een plank onder.
  • Kies de goede grindmaat
    Kies het grind bij voorkeur in de maat 16/32mm en niet fijner. Fijn grind zal snel verzadigd en verstopt raken. De afwatering verminderd en het sedumdak zal sneller en vaker te nat blijven.
  • Zijn er nog kieren of gaten?
    Heb je na het aanleggen nog kieren of gaten in je sedumdak zitten? Vul deze dan met wat substraat. Dit zorgt ervoor dat de sedumplantjes zich ook daar kunnen wortelen. Je zult zien dat de kieren dan snel dicht groeien.
  • Check of je subsidie kunt krijgen?
    Sedumdaken en groendaken komen in veel gemeentes in aanmerking voor een subsidie. Check of jij ook recht hebt op een subsidie.
  • Bekijk deze heldere uitleg video:

Sedumdak zelf aanleggen of laten doen?

De keuze om zelf een sedumdak aan te leggen of om het te laten doen is er één die je helemaal zelf moet maken. Door het zelf te doen kun je dus wel een goedkoop groendak maken. Met het stappenplan sedumdak zelf aanleggen hopen we je op de goede weg te helpen om het zelf te kunnen doen. Wanneer je twijfels hebt over je dakconstructie of dakbedekking is het mogelijk slim om een professional in te schakelen. Natuurlijk moet je ook zelf de afweging maken of je de moeite, tijd en energie er zelf in wilt steken of dat je het simpelweg liever laat doen.

Enthousiast geworden je sedumdak zelf aan te leggen?

Nu weet je in de basis hoe het aanleggen van een sedumdak werkt en kun je ermee aan de slag gaan. Zelf een sedumdak aanleggen is niet moeilijk en meestal kun je de klus in een paar uur klaren. Dit stappenplan werkt in de meeste situaties, maar elk dak is natuurlijk anders. Twijfel je of is jouw dak wat complexer? Dan is het misschien verstandig om een professional in te schakelen voor het aanleggen van je sedumdak.

sedumdak zelf aanleggen