Lopen op groendak schoenen met voeten in gras

Kun je op een sedumdak lopen?

Veel mensen vragen zich af of ze op hun sedumdak kunnen lopen. Stel je hebt net een mooi strak sedumdak aan laten leggen en je moet bijvoorbeeld je ramen wassen of onderhoud uitvoeren. Kun je dan op je sedumdak lopen?

Is een sedumdak beloopbaar?

Ja, een sedumdak is incidenteel beloopbaar. Bijvoorbeeld bij onderhoud van je sedumdak, het wassen van de ramen of als het buitenschilderwerk gedaan moet worden. Idealiter loop je wel zo kort mogelijk op het dak om schade aan de sedumplanten te voorkomen.

Gelukkig kunnen sedumplanten tegen een stootje. De planten kunnen er prima tegen als je een keertje over ze heen loopt.

Wanneer kun je beter niet op een sedumdak lopen?

Wanneer het vriest en de planten bevroren zijn kun je beter niet over het sedumdak lopen. De planten en hun wortels zijn dan bevroren en breken als je er dan overheen loopt. Hierdoor kunnen plantjes op de geraakte plekken afsterven.

Ook wanneer het flink heeft geregend en het sedumdak is helemaal verzadigd met water kun je beter even niet op het dak lopen. Wacht als het kan dan tot het meeste water weer is verdwenen uit de bodem van het dak.

Let op dat je ook beter niet op de grindrand van het sedumdak kunt lopen. Dit kan de waterafvoer belemmeren en wanneer er scherpe steentjes tussen liggen kunnen die de dakbedekking beschadigen.

Wat te doen bij langdurig onderhoud?

Wanneer er langdurig onderhoud rondom het sedumdak plaatsvindt is de kans op beschadigingen van de sedumplanten groot. Gelukkig kan een sedumdak zichzelf goed herstellen, het is een levend dak natuurlijk.

Herstel je sedumdak door plantjes te vermeerderen

Je kunt beschadigde plekken herstellen door sedum te vermeerderen. Scheur van een goed begroeid gedeelte wat plantjes in tweeën. Zorg dat je daarbij zowel plant als wortels afscheurt. Plaats deze gescheurde plantjes op de beschadigde plekken. Gebruik hierbij eventueel speciale sedumdak mest om de groei te stimuleren.

Wanneer je weet dat er regelmatig over het dak gelopen moet worden kun je voordat je een sedumdak aanlegt hier al rekening mee houden. Zorg bijvoorbeeld voor een pad van tegels tussen de sedumplanten of kies voor click ‘n go sedumcassettes. Deze cassettes zou je tijdelijk even kunnen losklikken en verplaatsen zodat je niet op het sedum hoeft te lopen. Ook zijn deze cassettes makkelijk te vervangen wanneer ze te erg beschadigd zijn.

Is lopen op een sedumdak erg?

Incidenteel op een sedumdak lopen is dus niet erg en kan prima. Wanneer stukken sedum te erg beschadigd zijn kun je dit vaak prima herstellen of de tijd geven om vanzelf terug te groeien. Het is wel aan te raden om vóór aanleg van een sedumdak rekening te houden met beloopbaarheid. Dit doe je door bijvoorbeeld een pad van tegels aan te leggen.