Groendak met planten en sedum van bovenaf

Welke dakbedekking kan er onder een sedumdak?

Wat moet er onder een sedumdak? Wanneer je je oriënteert op de aanleg van een sedumdak vraag je je dit al snel af. Je wilt weten of je nog aanpassingen aan je dak moet doen of dat het sedumdak zo op je bestaande dakbedekking kan worden aangelegd.

Welke dakbedekking kan er onder een sedumdak?

Er zijn een aantal soorten dakbedekking geschikt onder een sedumdak. Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat er een geschikte dakbedekking ligt voordat je een sedumdak aanlegt. De volgende soorten dakbedekking zijn geschikt onder een sedumdak:

 • EPDM
 • Bitumen
 • Betondak

Heb je een bitumen dak liggen dat al wat ouder is en er grijs uitziet in plaats van zwart? Dan is de kans groot dat deze niet wortelwerend is en mogelijk niet meer goed geschikt om er een sedumdak op aan te brengen.

Is je dak geschikt voor een sedumdak?

Er spelen ook nog andere factoren die bepalen of het dak geschikt is voor een sedumdak. Denk onder andere aan de hellingshoek, de draagkracht van de dakconstructie, de waterafvoer en de ligging van je dak. Als je niet zeker weet of je dakconstructie geschikt is voor een groendak, schakel dan een groendak-specialist of bouwkundige in.

Welke daken zijn niet geschikt voor een sedumdak?

Er zijn ook soorten daken die niet geschikt zijn voor een sedumdak. Dit zijn onder andere de volgende dak soorten:

 • Zinken daken
  Zinken daken zijn niet gemaakt om continu vochtig te zijn. Op den duur zal dit leiden tot lekkages. 
 • Golfplaten
  Golfplaten zijn in bijna alle gevallen niet geschikt als ondergrond voor een groendak. Golfplaten zijn niet sterk genoeg om het gewicht van een groendak te kunnen dragen.
 • Daken met dakpannen
  Pannendaken kunnen niet worden gebruikt als ondergrond voor een sedumdak. De dakpannen zullen eerst verwijderd moeten worden en er zal een andere dakbedekking voor in de plaats moeten komen.

Wat moet er onder een sedumdak?

Een sedumdak kan worden aangelegd op waterdichte, wortelwerende dakbedekkingen zoals EPDM, bitumen en beton. Er zijn naast dakbedekking ook nog andere factoren die een rol spelen of een dak geschikt is voor sedum.