subsidie potje met geld waar plantje uit groeit

In 2022 stelt gemeente Utrecht meer geld beschikbaar voor groendaken

De gemeente Utrecht gaat het plafond voor wat u als subsidie voor groendaken kunt claimen verhogen naar 700.000 euro in 2022. De regels voor het aanvragen van een subsidie moeten flexibeler gaan worden.

Een groene omgeving wordt voor veel Utrechters steeds belangrijker. De populariteit van groene daken stijgt hierdoor dan ook flink. Dankzij de subsidie die de gemeente biedt is het voor veel inwoners mogelijk om een groen dak aan te laten leggen.

De gemeente wil komend jaar daarom 700.000 euro beschikbaar stellen voor de aanleg van groendaken. Of ze de subsidie werkelijk met 200.000 euro gaan verhogen, moet nog worden bevestigd. Dit wordt op een later tijdstip beslist.

In 2019 was er voor groene daken nog een potje 100.000 euro beschikbaar vanuit gemeente Utrecht. In 2020 was er in eerste instantie een bedrag van 150.000 euro beschikbaar, maar dat moest in april van dat jaar al worden opgehoogd naar 500.000 euro. In 2021 stelde de gemeente 550.000 euro beschikbaar. Het potje was dat jaar in september al leeg. Dit laat zien dat de inwoners van Utrecht ook ├ęcht steeds meer groene daken willen.

De regelgeving moet flexibeler

Daarnaast moet een subsidieaanvraag flexibeler worden gemaakt. Het is nog steeds verplicht om er vooraf een aan te vragen. Nadat uw groendak is geplaatst, dient u opnieuw een subsidieaanvraag in bij de gemeente. Dit kost de gemeente veel werk.

Het is de bedoeling dat in januari 2022 alleen nog achteraf subsidie kan worden aangevraagd. Vooraf aanvragen moet volgens de gemeente nog wel steeds mogelijk blijven voor wie grote of collectieve aanvragen wil doen.

Biodivers dak

In de nieuwe plannen komt gemeente Utrecht met een nieuw variant van groendak. Het biodivers groendak. Dit is een dak dat een mix van kruidenplanten heeft. Dit type dak houdt meer water vast dan een sedumdak, maar is duurder in aanleg. Voor dit type biodivers groendak wordt in 2022 maximaal 35 euro per vierkante meter wordt gesubsidieerd.

bron: duic.nl