Grind bij sedumdak

Waarom grind bij een sedumdak?

Vaak zie je rondom groendaken een rand met grind. Veel mensen vragen zich af waarom er langs de randen van een sedumdak altijd een rand met grind rondom een groendak moet. Dat grind ligt daar natuurlijk met een reden.

Waarom ligt er grind rondom een sedumdak?

De rand met grind rondom sedumdaken en groendaken wordt ook wel de vegetatievrije zone genoemd. Deze rand met grind zorgt voor bescherming en een goede afvoer van het water. Als het sedumdak helemaal tot aan de rand van het dak zou lopen dan kan het regenwater niet snel genoeg wegstromen en ontstaat er een kans op wateroverlast.

De rand met grind rondom het sedumdak heeft verschillende functies die bijna allemaal te maken hebben met een goede afvoer van het hemelwater. Hieronder hebben we opgesomd waarom een rand met grind rondom een sedumdak belangrijk is.

 • De grindrand zorgt voor snelle afvoer van overtollig water
  Dankzij het grind kan overtollig regenwater snel via de randen wegstromen naar de hemelwaterafvoer.
 • Het grind werkt als een filter
  De grindrand werkt als een filter die onder andere takjes en bladeren tegenhoudt. Hierdoor voorkom je dat deze vast komen te zitten in de hemelwaterafvoer of regenpijp.
 • De grindrand is nodig bij vorst
  Wanneer een groendak bevriest wordt het al snel één dikke ijsplaat. Wanneer het vervolgens gaat dooien kan het smeltwater eenvoudig via de grindrand naar de afvoer stromen. De grindrand bevriest nooit volledig namelijk.
  Wanneer het groendak tot de rand van het dak zou liggen, zonder grindrand, kan er dus wateroverlast ontstaan. In die situatie kan ook door het uitzetten van het bevroren groendak schade aan de dakconstructie of-opbouw ontstaan.
 • Bescherming bij loodslabben
  Wanneer er geen grind langs de rand van het groendak ligt kan door windt overtollig water onder de loodslabben worden geblazen. Ook kan water door zogenaamde capillaire werking, water omhoog gezogen worden tot onder de loodslabben. Dit leidt vervolgens tot vochtige muren en lekkage.

Welk grind wordt gebruikt bij een groendak of sedumdak?

Het is belangrijk om een grof grind te gebruiken dat niet te hoekig is. Vaak wordt 16/32 grind aanbevolen. Te fijn en te hoekig grind slibt te snel dicht en kan daardoor minder goed water afvoeren.
Het is ook mogelijk om olivijn grind te gebruiken, het mooie van olivijn grind is dat het actief CO2 opneemt en onomkeerbaar vastlegt. 

Hoeveel grind moet er langs een sedumdak?

In de meeste gevallen leg je een strook grind rondom het sedumdak. Het is aan te bevelen om een strook aan te leggen tussen de 10cm en 30cm. Dit zorgt voor voldoende afwatering. Wanneer je een te smalle strook aanlegt kan het water niet goed weg en raakt het grind snel verzadigd.

Grind rondom een groendak

Grind ligt rondom een sedumdak om in alle omstandigheden voor een goede afwatering te zorgen, het werkt als filter tegen takken en blaadjes en helpt om lekkage te voorkomen. Een eenvoudige, maar belangrijk onderdeel van een goed aangelegd groendak.

Veelgestelde vragen