Wat is een zonneboiler?

Je bent op zoek naar manieren om je dak te verduurzamen en om meer gebruik te maken van hernieuwbare energie. Een zonneboiler is net als zonnepanelen, warmtepompen en een sedumdak een manier om duurzamer te leven.

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler zorgt voor warm water door de energie van de zon te gebruiken. het is een duurzame vervanger van aardgas om je water te verwarmen. Bij het verwarmen van het water met een zonneboiler komt geen CO2 vrij, er wordt enkel gebruik gemaakt van zonlicht. Je bespaart ermee op je energieverbruik en -kosten.

In de zomer kun je vaak al je warme water uit de zonneboiler krijgen. In de winter lukt dit niet voor 100%, maar een zonneboiler werkt altijd in combinatie met een CV-ketel of Warmtepomp. Je zit dus niet zonder warm water.

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboiler is een installatie die uit verschillende onderdelen bestaat. Een zonneboiler-installatie bestaat uit de volgende onderdelen:

De verschillende onderdelen

 1. Zonnecollectoren op het dak
 2. Een pomp en leidingen die vloeistof van de zonnecollectoren naar het voorraadvat stuurt.
 3. Het voorraadvat waarin het water wordt opgewarmd
 4. Een warmtewisselaar die het water verwarmd
 5. Een naverwarmer, meestal een combiketel of warmtepomp.

Hoe werkt een zonneboiler in 5 stappen:

 1. In de zonnecollector zit een vloeistof die door de zon wordt opgewarmd tot wel 90 graden celcius. 
 2. Deze vloeistof wordt via een leiding naar het voorraadvat gepompt. 
 3. In het voorraadvat loopt de vloeistof door een warmtewisselaar. Hier wordt de warmte van de vloeistof afgegeven aan het water. 
 4. Vanuit het vat wordt het water naar een naverwarmer gepompt, meestal een HR-ketel.
 5. De ketel verwarmt het water tot minimaal 60 graden. Deze temperatuur voorkomt dat er legionellabacteriën in het drinkwater kunnen groeien.
Afbeelding van Nefit-bosch.nl

Soorten

Er bestaan grofweg twee typen systemen en drie soorten zonneboilers. Het gaat dan om een leegloopsysteem en een drukgevuld systeem.

Leegloopsysteem

Bij het leegloopsysteem is er geen druk aanwezig, Wanneer het water is verwarmd of wanneer de zon verdwijnt dan stopt de pomp en loopt het water terug in het voorraadvat. De collectoren op het dak lopen dan dus leeg. Het is hierbij wel nodig dat de collectoren altijd boven het vat geplaatst worden, zodat ze leeg kunnen lopen.

 • Dit systeem is onderhoudsarm en budget-vriendelijk.

Drukgevuld systeem

Een drukgevuld systeem laat met een pomp een vloeistof door de collectoren lopen. Deze vloeistof is geen water maar bevatten bijvoorbeeld antivriesstoffen. De pomp houdt het systeem van die vloeistof continu onder druk.

 • Dit systeem is wat complexer, goed te installeren en duurder dan een leegloopsysteem.

Welke soorten zonneboilers zijn er?

 • Standaard zonneboiler
  Dit systeem heeft een oppervlakte van circa 3m2. Het werkt in combinatie met een cv-ketel voor de naverwarming. het voorraadvat heeft doorgaans een inhoud van 80L – 150L. Dit vat kan zowel staand, als liggend worden gemonteerd.

 • Compacte zonneboiler
  Bij een compacte zonneboiler zijn de zonnecollector en het vat geïntegreerd. Hierdoor blijft het systeem compact. Deze soort is een goede oplossing waar de ruimte beperkt is en binnen geen vat kan staan. Zowel de collector als het vat bevinden zich dus op het dak. De inhoud van het vat ligt vaak tussen de 70 en 170 liter.

 • Zonneboilercombi
  Een zonneboilercombi laat je niet alleen je water opwarmen, maar warmt ook de woning. Je sluit het systeem dus aan op zowel het tapwater als je verwarmingssysteem. Bij dit systeem heb je meer dan één zonnecollector nodig en een groot voorraadvat. De zonneboilercombi kan zomaar leiden tot een besparing van zo’n 300m3 gas per jaar! Deze soort werkt goed samen met vloerverwarming waar een lagere temperatuur wordt gebruikt ten opzichte van radiatoren.

Is je CV ketel geschikt voor een zonneboiler installatie?

Je CV-ketel is geschikt voor een zonneboiler als het is voorzien van het Gaskeur-NZ label. NZ staat voor Naverwarming Zonneboiler. In sommige gevallen dien je nog een aansluitset te laten monteren om het systeem aan de CV-ketel te kunnen koppelen.

Hoeveel bespaar ik met een zonneboiler?

Een zonneboiler levert gemiddeld een besparing op van 50% op het gasverbruik voor warm water. Dit is berekend op een gemiddeld gezin met 4 personen. In die situatie levert dat een besparing op van gemiddeld 180m3 gas. Met de gasprijzen in 2022 is dat een besparing rond de €530!

Wat kost het?

Een zonneboiler systeem voor 4 personen kost gemiddeld zo’n €3400 inclusief installatie. Dan gaat het om een systeem met een collector van 3,5m2 en een voorraadvat van 150L.

Hier gaat dan nog eventuele subsidie van af. Een kleiner systeem is goedkoper en een groter systeem is meestal duurder.

Subsidie op een zonneboiler in 2022

Je kunt op de installatie van een zonneboiler een ISDE-subsidie krijgen in 2022. Dit maakt de aanschaf een stuk aantrekkelijker. De bedragen voor subsidie verschillen per apparaat, merk en type. De exacte bedragen zijn te vinden op de website rvo.nl.

De subsidie voor een zonneboiler ligt gemiddeld tussen de €850 en €2000. Uitgaande van een systeem voor een huishouden met 4 personen is de subsidie ongeveer €1500.

Zonneboiler terugverdientijd

De terugverdientijd van een zonneboiler is vooral afhankelijk van twee factoren je waterverbruik en de gasprijs. In 2022 is de gasprijs gestegen tot €2,96 terwijl dit in 2021 nog ongeveer rond €1,- lag. Met deze hoge gasprijzen is de terugverdientijd natuurlijk veel korter.

Uitgaande van het bovengenoemde systeem voor 4 personen van €3400 én de subsidie van €1500 is de netto aanschafprijs €1900. We rekenen voor het gemak met de hoge gasprijs in 2022 en een besparing van 180m3 aan gas. 

De rekensom ziet er dan alsvolgt uit: 

Netto-aanschafprijs / (bespaard gas x gasprijs) = terugverdientijd in jaren

€1900 / (180 x €2,96) = De terugverdientijd is 3,6 jaar ofwel 3 jaar en 7 maanden.

Een zonneboiler gaat gemiddeld 20 tot 25 jaar mee. Met de huidige prijzen heb je het systeem er na ongeveer drieëneenhalf jaar uit en kun je nog zo’n 20 jaar besparen op je gasverbruik.

Zonneboiler kopen

Een zonneboiler kopen is makkelijk als je precies weet wat je nodig hebt. Toch loont het vaak om een installateur in te schakelen. Een professional weet precies welke merken en typen van goede kwaliteit zijn én in aanmerking komen voor subsidie. Voor subsidie moet de zonneboiler toch door een erkend installateur worden geïnstalleerd.

Je kunt zelf van te voren al vrij goed bepalen wat voor soort zonneboiler je nodig denkt te hebben en of je alleen het water of ook de verwarming met de zonneboiler wilt gaan verwarmen. In dat geval kom je op een zonneboilercombi systeem uit.

Zorg dat je vóór aanschaf van een systeem ook je verzekeraar van je opstalverzekering raadpleegt om te zien welke voorwaarden en vergoedingen zij hebben mocht er lekkage in je systeem ontstaan.

Zonneboiler, wat voor jou?

Je weet nu wat een zonneboiler is, hoe het werkt en uit welke onderdelen een systeem bestaat. je hebt gelezen welke soorten er zijn en wat je met een zonneboiler kunt besparen. Een zonneboiler is een goed systeem om te besparen op je gasverbruik, je CO2 uitstoot te verminderen en heeft in tijden van hoge gasprijzen een snelle terugverdientijd.