opgerolde sedummatten

Sedummatten

Sedummatten zijn ideaal wanneer je een sedumdak wilt gaan aanleggen. Dit komt omdat de aanleg erg eenvoudig is, de plantjes zijn al goed geworteld en je kunt ze perfect op maat snijden. In dit artikel ontdek je alles over sedummatten zodat je een goede keuze kunt maken voor jouw aan te leggen groendak.

Wat zijn sedummatten?

Sedummatten worden gebruikt bij de aanleg van groendaken. De matten bestaan uit een laag sedumplanten die worden gekweekt op een kokosmat. Op de kokosmat zit een laag met substraat waar de sedum op kan groeien. Een sedummat bevat tussen de 6 en 19 verschillende soorten sedum.

Er zijn tot wel 250 soorten sedum die geschikt zijn voor het gebruik als dakbedekking. De meeste matten bevatten een mix van sedum planten die in verschillende periodes van het jaar bloeien. Zo ziet je sedumdak het hele jaar rond er goed uit.

Sedummatten als dakbedekking

Wanneer je op zoek bent naar een direct begroeid dak, dan zijn sedummatten daarvoor goed geschikt. Een mat staat meestal voor 95% vol met sedum plantjes. Deze plantjes zijn al grotendeels volwassen en geworteld in het substraat van de mat. 

Sedummatten worden opgerold geleverd, net als een grasmat. Je rolt ze dus ook eenvoudig uit op je dak. De kokosmat is volledig biologisch afbreekbaar en bevat dus geen plastics of andere kunstmatige materialen. 

De matten bestaan uit 3 lagen: een kokoslaag, een substraatlaag en de sedumlaag. Dit zorgt ervoor dat de matten stevig zijn en dat de sedumplanten goed kunnen wortelen en groeien. 

Verschillende soorten

Er zijn veel verschillende aanbieders van sedummatten online. Elke aanbieder biedt ze aan met een diverse mix aan sedumplantjes. Meestal bevat een sedummat zo’n 7-15 soorten sedum. Deze mix van soorten zorgt ervoor dat er het hele jaar rond wel sedum in bloei staat.

Aanbieders van sedummatten bieden ook sedummatten aan met een verschillende opbouw. Sommige sedummatten hebben alleen een kokos- , substraat-  en plantenlaag. Andere matten zijn ook voorzien van een wortelwerende laag. Welke je nodig hebt is afhankelijk van het dak. Nieuwere platte daken zijn vaak voorzien van wortelwerend bitumen, terwijl oudere daken beter voorzien kunnen worden van een goede wortelwerende laag.

Voordelen van sedummatten

Sedummatten hebben verschillende voordelen, hieronder hebben we er een aantal op een rij gezet:

 • Makkelijk uit te rollen over het dak
 • Precies op maat te snijden bij obstakels
 • Het dak is direct begroeid
 • Geluidsdempend
 • Isolerend
 • Onderhoudsarm
 • Preciezer aan te leggen dan sedumcassettes

Sedummatten zelf leggen als dakbedekking

Sedummatten kun je prima zelf aanleggen. Het is wel verstandig om uit te laten zoeken of je dakconstructie geschikt is voor het gewicht. Het aanleggen van een sedumdak met sedummatten is niet moeilijk.

Bestel voldoende sedummatten en wortelwerende folie voor de oppervlakte van je dak. Leg de folie in banen van dakrand tot dakrand. Rol de matten uit en knip of snijd ze op maat langs de randen en obstakels. Zorg voor zo’n 10-30cm ruimte langs de randen. Deze vul je op met grind zodat je een goede grindrand langs het sedumdak hebt voor de afwatering. Sproei het sedumdak nu nat.

Wat kosten sedummatten?

De prijs van sedummatten ligt gemiddeld tussen de €15 en €40 per m2 dak. Hieronder zie je wat ongeveer de kosten zijn voor per oppervlakte dak.

Kosten sedummatten voor verschillende oppervlaktes

 • 20m2 – tussen €300 en €800
 • 30m2 – tussen €450 en €1200
 • 50m2 – tussen €750 en €2000
 • 75m2 – tussen €1125 en €3000
 • 100m2 – tussen €1500 en €4000

Wat is het gewicht?

Het gewicht van sedummatten kun je op twee manieren bekijken, namelijk het drooggewicht en het verzadigd gewicht. Je kijkt hierbij altijd naar het verzadigd gewicht. Dat is het gewicht als de matten vol zitten met water door de regen. Ze zijn dan het zwaarst. Gemiddeld is het verzadigd gewicht van sedummatten 75 kg per m2.

Waar kan je sedummatten kopen?

Wanneer je van plan bent om sedummatten te kopen kun je terecht bij verschillende aanbieders. Online zijn veel webwinkels gespecialiseerd in sedum te vinden, maar je vind ze ook bij sommige tuincentra en bouwmarkten. Bekijk een aantal aanbieders waar je sedummatten kunt kopen zodat je een vergelijking kunt maken.

Let bij het kopen van sedummatten naast de prijs ook op hoeveel soorten sedum er in de mat zitten, uit welke lagen de mat bestaat en of de prijs inclusief bschermlaag is of alleen de sedummat.

Één van de grootste aanbieders op dit moment zijn bijvoorbeeld groendakwebshop.nl en simlpysedum.nl

Veelgestelde vragen