Sedumdak voordelen en nadelen
Een sedumdak is heerlijk groen, het is goed voor het milieu, de biodiversiteit, het is verkoelend en werkt isolerend. Wie wordt daar nou niet blij van? Een sedumdak of eigenlijk elk groendak heeft verschillende voor- en nadelen.
In de meeste gevallen zijn de voordelen groter dan de nadelen, waardoor een sedumdak in vaak erg interessant is.

Heb je interesse in een sedumdak? We zetten de belangrijkste voor- en nadelen voor je op een rij.
Wat zijn de voor- en nadelen van een sedumdak?
Sedumdak voordelen
- Milieuvriendelijk: Een sedumdak is goed voor bijen en vlinders in je omgeving en sedum neemt CO2 op en zet dit om in zuurstof.
- Warmte isolerend: Planten werken in het algemeen verkoelend, maar een sedumdak zorgt ook nog eens voor een extra goede isolerende laag op je dak.
- Geluidsisolerend: De lagen van een sedumdak en de planten zelf zorgen voor extra geluidsisolatie van het dak.
- Verhoogt de levensduur van het dak: Een sedumdak beschermd de bitumenlaag op een plat dak. Hierdoor gaat je dak tot wel 3 keer zo lang mee.
- Vangt regenwater op: Een sedumdak houdt regenwater vast. Je helpt hiermee dus wateroverlast in je tuin en het riool voorkomen bij zware regenval.
- Vergroot het rendement van zonnepanelen: Leg je een sedumdak onder je zonnepanelen? Door het verkoelende effect én het feit dat planten meer zonlicht reflecteren dan bitumen, behalen zonnepanelen tot wel 8% meer rendement.
- Subsidie: Voor het aanleggen van een sedumdak kom je in veel gemeenten in aanmerking voor subsidie. Dit kan zomaar oplopen tot 50% van de aanlegkosten.
- Natuurlijke brandwerende laag: planten bevatten veel vocht. Sedumdakbedekken zorgt dus voor een natuurlijke laag die extra beschermd tegen brand op je dak.
Sedumdak nadelen
- Daklekkage is moeilijker op te sporen: Op het moment dat er een lekkage optreedt is dit moeilijker op te sporen als er sedumdakbedekking op het dak ligt. Zorg dus altijd dat er een inspectie van het dak vóór aanleg wordt gedaan.
- Onderhoud: Een sedumdak heeft gelukkig weinig onderhoud nodig. Maar je moet er vaak wel even het dak voor op.
- Dakconstructie moet het gewicht aankunnen: De constructie van het dak moet het gewicht kunnen dragen van de sedumopbouw, maar ook vooral het gewicht wanneer het sedumdak water vasthoudt. Het is daarom aanbevolen om altijd vooraf de dakconstructie te laten inspecteren en jaarlijks een controle te doen.
Ben je van plan om een sedumdak te laten aanleggen? Verdiep je dan vooraf goed in de kosten, het onderhoud en de mogelijkheid voor een subsidie. Zo weet je precies waar je aan toe bent.