sedumdak

Sedumdak onderhoud

Wanneer je een overweegt een sedumdak aan te laten leggen is het verstandig om je vooraf te informeren over het sedumdak onderhoud.

Hoeveel onderhoud heeft een sedumdak nodig? Kan je dat zelf en brengt dat de nodige kosten met zich mee?

We leggen je graag uit wat het onderhoud van een sedumdak precies inhoudt.

Hoe onderhoud je een sedumdak?

Een sedumdak is erg onderhoudsvriendelijk. De onderhoudswerkzaamheden kun je in de meeste gevallen prima zelf doen. Bij de meeste sedumdaken is 1 á 2 keer per jaar onderhoud al voldoende.

Je zal hiervoor wel zelf het dak op moeten. Sedumdaken zijn voor onderhoudswerkzaamheden beloopbaar, niet om permanent als bijvoorbeeld een terras te gebruiken.

sedumdak onderhoud afvoer

Bladresten verwijderen

Wanneer er bomen in de buurt van het sedumdak staan kan er (veel) blad op het sedum vallen. Met name in de herfst is het verstandig om het gevallen blad van het sedumdak te verwijderen. Wanneer een laag of ophoping bladresten te lang op het sedum ligt kan het tot kale plekken op het sedumdak leiden.

Hemelwaterafvoeren controleren

De waterafvoer is belangrijk voor een gezond sedumdak. Ook al kan sedum goed tegen water, als de wortels te lang in een laag water staan kunnen deze gaan rotten. Het is daarom aangeraden om tweemaal per jaar de hemelwaterafvoer te controleren op verstoppingen door bijvoorbeeld bladresten.

Onkruid en mossen verwijderen

Gedurende het jaar kan er onkruid groeien tussen het sedum. Zaden van planten en bomen in de buurt kunnen op het sedumdak terecht komen en ontkiemen. Het beste verwijder je het onkruid voordat het tot bloei komt. Hiermee voorkom je dat het onkruid zich gaat uitzaaien.

Onkruid kun je in de meeste gevallen gewoon lostrekken. Het is niet erg als het sedum ook een beetje los komt. Dit druk je voorzichtig aan en het hecht zich vanzelf weer vast. Wanneer onkruid erg vast zit dan kun je het voorzichtig rondom lossteken met een plamuurmesje. Let er wel bij op dat je niet te diep steekt, om het dak niet te beschadigen.

Bemesten met speciale voeding voor sedum

Af en toe is het nodig om het sedumdak te bemesten met speciale groendakvoeding. Het bemesten van een sedumdak zorgt voor een betere bedekking en begroeiing waardoor onkruid minder kans krijgt. Meestal is één keer per jaar, in de lente, bijvoeden voldoende. Bijvoeden mag maximaal één keer per seizoen. 

Water geven bij aanhoudende warmte en droogte

Sedum kan lang zonder water, maar ligt het sedumdak op een zonnige plek dan is het toch verstandig om bij lang aanhoudende droogte of langdurig warm weer bij te sproeien.

Dit voorkomt uitdrogen van het sedum. Als het sedumdak in de zomer wat bruiner wordt is dit niet erg, het sedum overleeft het wel. Wil je toch een mooi groen sedumdak? Dan kun je eventueel wat bijsproeien.

Dakinspectie uitvoeren

Het is niet onverstandig om elk jaar een visuele controle uit te voeren rondom je sedumdak. Zijn er verzakkingen te zien, zijn er signalen van lekkage zichtbaar of zijn er bijvoorbeeld scheurtjes in de muur of pleisterwerk te zien.

Dat kunnen allemaal signalen zijn van een overbelaste dakconstructie. In een dergelijk geval is het verstandig om een vakman in te schakelen om een inspectie uit te voeren.

Sedumdak onderhoud uitbesteden aan een vakman

Zie je zelf het dak op gaan niet zitten? Voor het onderhoud van je sedumdak is het ook mogelijk om een vakman in te schakelen. Vaak bieden de bedrijven die het sedumdak hebben geplaatst ook een onderhoudscontract aan. 

Zo weet je zeker dat het onderhoud goed gebeurt en dat je jaren plezier hebt van alle voordelen van je sedumdak.