sedum herbstfreude in bloei

Sedum Herbstfreude

Sedum Herbstfreude, ook bekend als Autumn Joy, is één van de populaire sedum soorten die bekend staat om zijn mooie bloei en gemakkelijke verzorging. Deze plant behoort tot de familie Crassulaceae en is een succulent, wat betekent dat hij water opslaat in zijn bladeren en stengels. Sedum Herbstfreude is een winterharde vaste plant die elk jaar terugkomt en tot wel 60 cm hoog kan worden.

In het kort

 • Sedum Herbstfreude is een winterharde vaste plant die gemakkelijk te verzorgen is en elk jaar terugkomt.
 • Deze plant gedijt goed in de volle zon en in goed doorlatende grond en heeft weinig water nodig.
 • Sedum Herbstfreude is een veelzijdige plant die weinig onderhoud vereist en geschikt is voor rotstuinen en containers.

Groei voorwaarden

Licht Behoeften

De Sedum ‘Herbstfreude’ heeft veel licht nodig om goed te groeien en te bloeien. Het is daarom belangrijk om deze plant op een zonnige plek te planten. De plant kan ook lichte schaduw verdragen, maar zal dan minder bloemen produceren.

Bodemvereisten

De Sedum ‘Herbstfreude’ groeit het beste in goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de grond niet te nat is, omdat de plant anders kan gaan rotten. De plant groeit goed in verschillende soorten grond, maar heeft een voorkeur voor goed doorlatende, arme grond.

Waterbehoeften

De Sedum ‘Herbstfreude’ heeft weinig water nodig en kan goed tegen droogte. Het is belangrijk om de plant niet te veel water te geven, omdat dit kan leiden tot wortelrot. Geef de plant alleen water als de grond droog aanvoelt.

Temperatuur Tolerantie

De Sedum ‘Herbstfreude’ is een winterharde plant en kan temperaturen tot -20°C verdragen. De plant groeit het beste in een gematigd klimaat en kan goed tegen droogte en harde wind.

Over het algemeen is de Sedum ‘Herbstfreude’ een gemakkelijke plant om te verzorgen en te onderhouden. Zorg ervoor dat de plant op een zonnige plek staat en dat de grond goed doorlatend is. Geef de plant alleen water als de grond droog aanvoelt en zorg ervoor dat de plant niet te nat staat. Met deze eenvoudige verzorgingstips zal de Sedum ‘Herbstfreude’ goed groeien en bloeien.

Kenmerken en eigenschappen

Fysieke Kenmerken

Sedum Herbstfreude, ook bekend als Autumn Joy, is een matig groeiende, vaste plant die in de late zomer en herfst prachtige bloemen produceert. De plant heeft een hoogte van ongeveer 45-60 cm en een spreiding van ongeveer 60-75 cm. De bladeren zijn vlezig, ovaal en groen van kleur, en worden in de herfst roodachtig. De bloemen zijn ster-vormig en hebben een diameter van ongeveer 15 cm. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, rood en bruin.

Sedum Herbstfreude is een uitstekende plant voor rotstuinen, borders en als bodembedekker. Het is ook een goede plant voor bijen en vlinders, omdat de bloemen veel nectar bevatten. De plant is gemakkelijk te kweken en vereist weinig onderhoud.

Bloei

Sedum Herbstfreude bloeit in de late zomer en herfst en produceert grote, bolvormige bloemhoofdjes die bestaan uit vele kleine bloemen. De bloemen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, rood en bruin. De bloemen beginnen als lichtroze knoppen en veranderen geleidelijk aan in donkerdere tinten. De bloemen zijn een belangrijke bron van nectar voor bijen en vlinders.

Na de bloei blijven de bloemhoofdjes op de plant staan en veranderen van kleur. In de herfst worden ze bruin en blijven ze tot in de winter op de plant staan. Het droge bloemhoofdje ziet er dan uit als een mooi wintersilhouet en kan worden gebruikt in droogboeketten.

Sedum Herbstfreude heeft een aantal kenmerken die het een populaire plant maken, waaronder de mooie bloemen, het vlezige blad en de gemakkelijke verzorging. Het is een uitstekende keuze voor tuiniers die op zoek zijn naar een plant die weinig onderhoud vereist en toch veel visuele impact heeft.

Verzorging

Sedum Herbstfreude is een prachtige plant die weinig onderhoud vereist. Hieronder vind je enkele tips om je Sedum Herbstfreude gezond en mooi te houden.

Snoeien

Sedum Herbstfreude heeft weinig snoei nodig. In het voorjaar kun je de plant terugsnoeien tot ongeveer 10 cm boven de grond. Dit bevordert de groei van nieuwe scheuten. Verwijder ook eventuele beschadigde of dode takken. In de herfst kun je de uitgebloeide bloemen afknippen om de plant er netter uit te laten zien.

Vermeerderen

Sedum Herbstfreude is gemakkelijk te vermeerderen. Dit kan op verschillende manieren:

 • Stekken: Knip in mei of juni een stukje van ongeveer 10 cm van een gezonde steel. Verwijder de onderste bladeren en zet de stek in vochtige potgrond. Zet de pot op een lichte plaats, maar niet in direct zonlicht. De stek zal na enkele weken wortels krijgen en kan dan in de volle grond worden geplant.
 • Scheuren: Graaf in het voorjaar of najaar de plant uit. Verdeel de wortelkluit in meerdere delen en plant deze opnieuw in vochtige grond.
 • Zaaien: Je kunt Sedum Herbstfreude ook uit zaad kweken. Zaai de zaden in het voorjaar in vochtige potgrond en bedek ze met een dun laagje grond. Zet de pot op een lichte plaats, maar niet in direct zonlicht. De zaden zullen na enkele weken ontkiemen en kunnen dan in de volle grond worden geplant.

Het is aan te raden om Sedum Herbstfreude elke drie tot vijf jaar te scheuren of te vermeerderen, om de plant gezond en vitaal te houden.

Sedum Herbstfreude is een sterke plant die weinig onderhoud vereist. Met de juiste verzorging kun je jarenlang genieten van deze prachtige plant.

Potentiële problemen

Ziekten

Sedum Herbstfreude is een relatief onderhoudsarme plant en heeft over het algemeen weinig last van ziekten. Het is echter belangrijk om op te merken dat als de plant te nat wordt gehouden, er kans is op wortelrot. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en dat overtollig water kan weglopen.

Daarnaast kan Sedum Herbstfreude ook gevoelig zijn voor schimmelinfecties, zoals meeldauw. Dit kan worden voorkomen door ervoor te zorgen dat er voldoende luchtcirculatie is rondom de plant en dat de bladeren niet te vochtig worden. Als er toch meeldauw optreedt, kan dit worden behandeld met een fungicide.

Plagen

Sedum Herbstfreude kan worden aangetast door verschillende plagen, waaronder mealybugs en slakken. Mealybugs zijn kleine, witte insecten die zich voeden met de sappen van de plant en kunnen leiden tot verzwakte groei en vergeling van de bladeren. Als je mealybugs opmerkt, kun je ze verwijderen door ze voorzichtig af te vegen met een wattenstaafje dat is gedrenkt in alcohol.

Slakken kunnen ook een probleem vormen voor Sedum Herbstfreude, vooral als de plant in een vochtige omgeving staat. Slakken voeden zich met de bladeren en kunnen gaten achterlaten. Om slakken te voorkomen, kun je de grond rondom de plant bedekken met schelpen, grind of ander scherp materiaal dat de slakken afschrikt.

Het is belangrijk om regelmatig de plant te inspecteren op tekenen van ziekten of plagen, zodat eventuele problemen snel kunnen worden aangepakt en de gezondheid van de plant behouden blijft.

Goed voor ecosysteem & milieu

Sedum Herbstfreude, ook wel bekend als Hemelsleutel, is een waardevolle plant voor het ecosysteem. Het trekt verschillende soorten insecten aan, waaronder bijen en vlinders, die het nodig hebben voor hun voedselvoorziening. Hieronder vind je meer informatie over de bijdrage die Sedum Herbstfreude levert aan het ecosysteem.

 • Bijen: Sedum Herbstfreude is een belangrijke nectarbron voor bijen, vooral in de late zomer en herfst wanneer andere bloemen schaars zijn. De plant heeft een hoog suikergehalte in zijn nectar en trekt daarom veel bijen aan. Bijen spelen een cruciale rol in de bestuiving van planten en zijn daarom van groot belang voor het ecosysteem.
 • Vlinders: Sedum Herbstfreude trekt ook vlinders aan, vooral de monarchvlinder. De plant is een belangrijke voedselbron voor de rupsen van de monarchvlinder en helpt bij het behoud van deze bedreigde soort.
 • Vogels: Hoewel Sedum Herbstfreude geen directe voedselbron is voor vogels, biedt het wel beschutting en broedplaatsen voor kleine vogels. De plant heeft een dichte groeiwijze en biedt bescherming tegen roofdieren. Bovendien trekken de zaden van de plant zaadetende vogels aan, die ze gebruiken als voedsel.

Sedum Herbstfreude is gemakkelijk te kweken en vereist weinig onderhoud. Het is een sterke plant die goed gedijt in droge en zonnige omstandigheden. Door deze plant in je tuin te kweken, draag je bij aan het behoud van verschillende soorten insecten en help je het ecosysteem in stand te houden.

Geschiedenis en Oorsprong

Sedum Herbstfreude is een hybride plantensoort die voor het eerst is gekweekt in 1955. De plant is ontstaan uit een kruising tussen Sedum Telephium en Sedum Spectabile. Sedum Herbstfreude behoort tot de familie van de vetplanten en is een populaire vaste plant onder tuiniers vanwege de prachtige bloemen en het gemak in onderhoud.

De plant is afkomstig uit Europa en heeft zich inmiddels verspreid over de hele wereld. Sedum Herbstfreude is een winterharde plant die goed gedijt in de meeste klimaten en bodemsoorten. De plant bloeit in de late zomer en herfst, en heeft parasolvormige bloemen in de kleur felroze.

Sedum Herbstfreude wordt vaak verward met de Sedum Spectabile ‘Indian Chief’, die ook bekend staat als Hylotelephium Spectabile ‘Indian Chief’ of Sedum ‘Indian Chief’. Hoewel deze planten erg op elkaar lijken, zijn er enkele verschillen in de bloemkleur en vorm van de bloem. Sedum Herbstfreude heeft bijvoorbeeld helder roze bloemen, terwijl de bloemen van Sedum Spectabile ‘Indian Chief’ meer een donkerrode kleur hebben.

Sedum Herbstfreude is een populaire keuze voor tuiniers vanwege de lange bloeiperiode en het gemak in onderhoud. De plant kan worden gebruikt in borders en vakken, maar ook als snijbloem. Bovendien is Sedum Herbstfreude bestand tegen zoute wind, waardoor het een goede optie is voor tuinen aan de kust.

Waar kun je de sedum herbstfreude gebruiken?

Sedum Herbstfreude is een veelzijdige plant die veel gebruikt wordt in landschapsarchitectuur. Het is een populaire keuze vanwege zijn mooie bloeiwijze en zijn vermogen om droogte te verdragen. Hier zijn enkele manieren waarop je Sedum Herbstfreude kunt gebruiken in je landschapsontwerp:

 • Als borderplant: Sedum Herbstfreude is een prachtige aanvulling op elke border. Het kan worden gebruikt als een enkele plant of in groepen om een ​​mooi contrast te creëren met andere borderplanten.
 • In droge, zanderige grond: Sedum Herbstfreude is zeer geschikt voor droge, zanderige grond en kan goed gedijen in deze omstandigheden. Het is een geweldige keuze als je een gebied hebt dat moeilijk te irrigeren is.
 • In neutrale of alkalische grond: Sedum Herbstfreude kan groeien in zowel neutrale als alkalische grond. Het is belangrijk om te zorgen voor goede drainage, omdat de plant niet goed groeit in natte grond.
 • In rijke grond: Hoewel Sedum Herbstfreude het goed doet in droge, zanderige grond, kan het ook groeien in rijke grond. Het is belangrijk om te voorkomen dat de plant te veel water krijgt, omdat dit de groei kan belemmeren.
 • Voor de zaadhoofden: Sedum Herbstfreude heeft mooie zaadhoofden die lang na de bloei blijven bestaan. Dit maakt het een geweldige plant om te gebruiken voor herfstarrangementen.
 • Beschutte front- of middenposities: Sedum Herbstfreude doet het goed in beschutte front- of middenposities in de tuin. Het is een geweldige keuze als je een gebied hebt dat niet veel zon krijgt.
 • In bedden of rotstuinen: Sedum Herbstfreude is een geweldige plant om te gebruiken in bedden of rotstuinen. Het kan worden gebruikt als een enkele plant of in groepen om een ​​mooi contrast te creëren met andere planten.

Sedum Herbstfreude is een prachtige plant die veel kan toevoegen aan je landschapsontwerp. Het is gemakkelijk te verzorgen en kan goed gedijen in een verscheidenheid aan omstandigheden.

Veelgestelde vragen

Hoeveel Sedum Herbstfreude per m2?

Voor een mooie volle beplanting van Sedum Herbstfreude kun je ongeveer 9 tot 11 planten per vierkante meter aanhouden.

Hoe ziet Sedum er in de winter uit?

Sedum Herbstfreude is een winterharde plant die in de winter zijn blad verliest. De plant blijft wel groen, maar verkleurt naar roodbruin.

Waar plant je Sedum Herbstfreude?

Sedum Herbstfreude houdt van een zonnige plek in de tuin en groeit het best in goed doorlatende grond.

Hoe Sedum ‘Herbstfreude’ verzorgen?

Sedum Herbstfreude heeft weinig verzorging nodig. Geef de plant alleen water bij langdurige droogte en snoei de plant in het voorjaar terug tot ongeveer 10 cm boven de grond. Zo blijft de plant mooi compact en vol.

Bekijk alle sedum soorten voor op een groendak

Er bestaan tientallen soorten sedum die geschikt zijn om te gebruiken op een sedumdak. We hebben de populairste soorten sedum voor je op een rij gezet.