Sedum soorten

Sedum soorten, het zijn er ontzettend veel. Het grote aantal sedum soorten verschilt in vorm en kleur en in bloeiperiode en hoogte. Zo zijn er sedum soorten met grote bladeren of juist met kleine dikke blaadjes. Je hebt varianten die erg kleurrijk zijn en soorten die juist alleen groen zijn.

Elke sedum soort deelt wel één belangrijke eigenschap: ze zijn allemaal ontzettend goed in het opslaan van water. Dit houden ze vast in hun bladeren. Dit maakt sedum een ontzettend sterke en weerbare plant die goed tegen hitte, droogte en ook natte periodes kan. Om deze reden wordt sedum steeds meer gebruikt op een groendak of sedumdak

Welke soorten sedum zijn er?

In totaal bestaan er zo’n 400 tot 500 soorten sedum over de wereld. De planten komen allemaal voor op het noordelijk halfrond. Ook in Nederland groeien er een aantal sedum soorten in het wild. Denk bijvoorbeeld aan de Hemelsleutel of de Muurpeper.

Zo’n 250 soorten zijn geschikt om op het dak te plaatsen. Je kunt zelf kiezen welke sedum planten je op het dak plaatst. Door voor een mix van veel verschillende planten te gebruiken ziet je dak er gedurende het jaar steeds weer anders uit.

Elke soort heeft zijn eigen maanden waarin hij bloeit, maar ook de bladkleur verandert bij veel soorten gedurende de seizoenen. Bovendien draagt een mix bij aan de biodiversiteit in je omgeving om dat verschillende soorten insecten ook in verschillende maanden behoefte hebben aan bloemen.

Hieronder hebben we een aantal van de meest populaire sedumsoorten voor op een groendak voor je op een rijtje gezet:

Lage soorten

Middelhoge sedum soorten

Hoge sedum soorten

Populaire soorten sedum voor op een groendak of sedumdak

Doordat de verschillende sedum soorten allemaal zo goed tegen verschillende extreme weersomstandigheden kunnen, zijn deze planten uitermate geschikt om op een dak te gebruiken.

Sedum zal in de meeste gevallen lang overleven op een dak, zolang de ondergrond maar goed water afvoert. Sedum is als plant voor op een groendak extra geschikt omdat ze water opslaan, dit helpt mee om regenwater op te slaan. Lees hier over alle voordelen van sedum op je dak.

Soorten sedum die veel worden gebruikt bij de aanleg van een sedumdak:

Soorten kiezen voor je groendak

Wanneer je zelf in de winkel of op internet op zoek gaat naar planten voor je groendak, dan kom je veel soorten sedum tegen. Deze kun je in de meeste gevallen naar eigen inzicht combineren, zodat u een dak krijgt met je favoriete planten. Maar hoe plant je deze planten dan op je dak?

Je kunt het jezelf ook makkelijker maken door kant-en-klare sedumcassettes of sedummatten te kopen. Dit zijn trays en matten met voorgekweekte mengsels van verschillende soorten Sedum. Ze zijn gekozen omdat ze goed samenwerken, een mooi contrast vormen in uiterlijk en omdat ze op verschillende tijdstippen bloeien.

Zo heb je een goede mix van sedumplanten en gedurende het hele jaar bloeit er wat. Ook is het plaatsen veel eenvoudiger want trays en matten kun je vaak zo op de onderlagen van je sedumdak leggen.

Lees ook: Stappenplan – Zelf een sedumdak aanleggen

Veelgestelde vragen