Zonneboiler terugverdientijd

Het verduurzamen van je dak kan goed met een zonneboiler. Voordat je zo’n investering maakt wil je natuurlijk weten wat de terugverdientijd is van een zonneboilerinstallatie. In dit artikel leggen we uit hoe je de terugverdientijd kunt berekenen en welke factoren hierop van invloed zijn.

Wat is de terugverdientijd van een zonneboiler?

De terugverdientijd van een zonneboiler is de tijd die nodig is om je investering in een zonneboiler volledig terug te verdienen. Investeer je bijvoorbeeld in totaal 5.000 € aan je zonneboiler, hoeveel tijd is er dan nodig hebben om je zonneboiler installatie terug te verdienen?

Welke factoren hebben invloed op de terugverdientijd van een zonneboiler?

De terugverdientijd van een zonneboiler is uiteraard afhankelijk van verschillende factoren. Je verdient de installatie terug omdat je bespaart op je energierekening. De terugverdientijd is dus afhankelijk van de energietarieven, maar ook van je aanschafprijs en of je subsidie hebt ontvangen voor de installatie van je zonneboiler.

1. Aanschafprijs

De totale aanschafprijs van de zonneboiler is een belangrijke factor die invloed heeft op de terugverdientijd. Hoe hoger de aanschafwaarde, des te langer het duurt voordat je de investering hebt terugverdiend. De prijs van een zonneboiler is weer afhankelijk van verschillende factoren, zoals: hoeveel water moet er verwarmd worden, heb je een grote boiler nodig, hoe hoog is het watergebruik van je huishouden.

Daarnaast zijn ook de installatiekosten van invloed. In de meeste gevallen wordt de zonneboilerinstallatie geplaatst door een erkend installateur. De tarieven die hiervoor worden gerekend lopen per installateur uiteen, het is dan ook verstandig verschillende offertes aan te vragen.

2. Gasprijs en energiebesparing

De gasprijs is ook een belangrijke factor. Hoe hoger de gasprijs is, des te sneller je de installatie terugverdient Je hoeft immers minder gas te verbruiken. Daarbij speelt ook de grootte van de installatie en het waterverbruik een rol. Als de zonneboiler een groter percentage van je waterverbruik voor z’n rekening kan nemen, dan bespaar je daarmee meer op je energierekening.

3. Subsidie

De laatste factor is of je een subsidie hebt kunnen krijgen voor je zonneboiler. Met een subsidie kun je een aanzienlijk deel van de kosten al direct vergoed krijgen, hierdoor heb je de zonneboiler veel sneller terugverdient. Je kunt gebruik maken van de ISDE subsidie van RVO.

Terugverdientijd zonneboiler berekenen

Hoe bereken je de terugverdientijd van je zonneboiler? De terugverdientijd is afhankelijk van verschillende factoren. Die factoren zijn in elke situatie weer anders. Reken daarom met de bedragen die in jouw situatie van toepassing zijn. Breng eerst alle factoren in kaart in jouw situatie:

  • Totale aanschaf- en installatiekosten
  • Ontvangen subsidie(s)
  • Jaarlijkse besparing (warm waterverbruik * energietarief)

Hoe ziet de berekening eruit?
Allereerst trek je de subsidie af van de totale aanschaf- en installatiekosten. Dit bedrag deel je door je jaarlijkse besparing aan energiekosten en vervolgens heb je de terugverdientijd van je zonneboiler in jaren.

Rekenvoorbeeld terugverdientijd zonneboiler

Stel je hebt een zonneboilerinstallatie aangeschaft voor een gezin van 4 in een gemiddelde woning. De aanschaf en installatie kosten samen €3975. De zonneboiler wordt aangesloten op de bestaande CV-installatie. Je hebt recht op een eenmalige subsidie van €1500.

De jaarlijkse besparing op de energierekening bedraagt €198,05.

In deze situatie is de terugverdientijd van de zonneboiler ongeveer 12,5 jaar.

Fictief voorbeeld terugverdientijd zonneboilerFictieve bedragen
Aanschaf en installatiekosten€3975 incl. btw
Eenmalige ISDE subsidie€1500
Jaarlijkse besparing energie (verbruik*energietarief)€198,05
Terugverdientijd zonneboilerinstallatie12,5 jaar
Rekenvoorbeeld terugverdientijd zonneboiler

Conclusie

De terugverdientijd van een zonneboiler is afhankelijk van verschillende factoren. Hoe hoger de aanschafprijs hoe langer de terugverdientijd. Hoe hoger de energietarieven zijn hoe sneller je de installatie terugverdient. Je kunt de terugverdientijd flink inkorten door te zorgen dat je recht hebt op de ISDE subsidie. Dit kan als snel een voordeel van 30% van de aanschafwaarde opleveren.

Je kunt samen met jouw installateur een nauwkeurige berekening maken door de besparing in kaart te brengen van de zonneboilerinstallatie die voor jouw situatie geschikt is.