sedum matrona sedumdak

Sedum Matrona

De Sedum matrona is een vetplant die geschikt is voor een groendak. Deze plant wordt ook wel hemelsleutel of ijsplantje genoemd. Deze sedum soort is een hoge plant en geeft lichtroze bloemen.

Omschrijving

De sedum soort Matrona is een populaire sedum plant voor zowel in de tuin én voor op een sedumdak. Deze plant gaat niet woekeren en blijft dus redelijk op z’n plaats. Vermeerderen is wel mogelijk, maar daarbij moet je de plant een handje helpen. 

De Matrona kan 40 tot 60 cm hoog worden. In sommige gevallen kan de plant zelfs een hoogte van 80cm bereiken. Deze hoogte maakt de plant soms wel iets minder populair voor hele kleine groendaken. Deze variant lijkt sterk op de Sedum Spectabile en sedum herbstfreude.

Deze plant wordt gebruikt op groendaken, en is ook een populaire plant voor in de tuinborderen in combinatie met lagere sedum soorten zoals de Sedum Kamtschaticum.

Bloemen van Sedum Matrona

Verzorging

Net als de meeste sedum soorten heeft de Sedum Matrona weinig tot geen verzorging nodig. Doordat het vetplantje vocht in de bladeren opslaat kan hij perfect droge periodes doorstaan. Wanneer de ondergrond goed waterdoorlatend kan de plant ook prima overweg met natte periodes. De Matrona is niet aantrekkelijk voor slakken, waardoor deze plant het vaak goed blijft doen.

Hij staat het liefst op een zonnige en goed waterdoorlatende plek. Wist je dat slakken deze plant niet aantrekkelijk vinden.

Bloeitijd Sedum Matrona

De bloemen groeien ongeveer op een hoogte van zo’n 50-60 cm in de periode augustus – oktober. De bladeren van deze plant verkleuren gedurende het jaar van groen tot paars en rood.

De bloemen van de sedum matrona trekken vlinders en bijen aan. Daarmee is deze zonliefhebber ook nog eens goed voor de biodiversiteit rondom je huis.

Hoe vermeerder je de Sedum Matrona?

Je kunt de plant vermeerderen door scheuren. Hierbij scheur je de plant in twee of meer delen. Zorg dat elk deel wel eigen wortels heeft. Vervolgens plant je deze delen weer los van elkaar terug. Elk deel zal nu uitgroeien tot een volle plant.

De sedum matrona op een groendak

Het gebruik van de Sedum Matrona op een groendak of sedumdak zie je steeds vaker. Waar voorheen deze plant minder werd gebruikt vanwege zijn hoogte, zie je hem tegenwoordig steeds vaker terug op groendaken. De plant helpt uitstekend om de waterhuishouding op peil te houden, want de plant heeft dikke bladeren die vocht vasthouden.

Bekijk alle sedum soorten voor op een groendak

Er bestaan tientallen soorten sedum die geschikt zijn om te gebruiken op een sedumdak. We hebben de populairste soorten sedum voor je op een rij gezet.