Een sedumdak maakt je directe omgeving groener en zorgt voor meer biodiversiteit. Een sedumdak trekt dan ook veel bijen, vlinders en andere insecten aan. Maar hoe zit het nou met muggen? Veel mensen vragen zich af of een sedumdak zorgt voor meer muggen en dus ook meer muggenoverlast.
Waar planten muggen zich voort?
Muggen planten zich voort in stilstaand water. De volwassen mug legt per keer zo’n 100 eitjes in het water. De larfjes van de mug groeien ook op in het water, het lijken een soort dansende wormpjes. Hoe snel een muggeneitje een prikkende mug wordt is vooral afhankelijk van de temperatuur. Op warmere dagen kan een muggen ei al binnen een week een mug zijn, maar gemiddeld duurt het ongeveer 2 weken.
Trekt een sedumdak muggen aan?
Nu je weet hoe muggen zich voortplanten weet je eigenlijk ook al meteen hoe je een groot deel van muggenoverlast rond je huis kunt voorkomen. Zorg dat er geen plasjes regenwater blijven staan. Denk bijvoorbeeld aan een sedumdak, regenton, vijver, een zwembadje, een emmer of een erg natte kruipruimte.
Of een sedumdak muggen aantrekt en voor overlast kan zorgen is voor een groot deel dus afhankelijk van de afwatering en het weer. Als het water goed en snel weg kan lopen van het sedumdak dan is de kans op muggenoverlast een stuk kleiner.
Vaak is de afwatering van sedumdaken prima op orde waardoor er in de praktijk maar weinig last van muggen op een sedumdak is.

Muggen op je sedumdak bestrijden
Het is niet honderd procent te voorkomen dat je sedumdak muggen aantrekt. Je kunt er wel voor zorgen dat je zo min mogelijk overlast van muggen bij je sedumdak ervaart.
- Zorg voor goede afwatering en drainage
Inspecteer de dagen na een goede regenbui of het water goed van het sedumdak wordt afgevoerd. Als er plassen water blijven staan dan weet je dat dat een voedingsbodem voor meer muggen kan zijn. - Vermijd stilstaand water in de tuin
Muggen planten zich voort in het stilstaande water. Als muggen zich in je gehele tuin niet goed kunnen voortplanten, dan vermindert dat het totaal aantal muggen dat zich ook eventueel op je sedumdak kunnen voortplanten. - Dek je regenton af
De regenton is een favoriet onder de muggen. Diep en stilstaand water dat met een beetje geluk lekker in de zon is opgewarmd. Dek de regenton dus goed af zodat muggen jouw regenton overslaan. - Zorg voor goede biodiversiteit
Gelukkig helpt een sedumdak al aan een verhoogde biodiversiteit, maar hoe meer hoe beter. Er zijn namelijk veel dieren en insecten die muggen eten. Hoe meer biodiversiteit rondom je huis, hoe minder last je kunt ervaren van muggen. Veel voorkomende dieren die muggen eten zijn; spinnen, wespen, kikkers, vogels en libellen.
De voordelen van een sedumdak vs. muggen
De voordelen van een sedumdak wegen in de meeste gevallen ruim voldoende op tegen eventuele extra muggen van je sedumdak. Denk bijvoorbeeld aan de isolatie en geluidsdemping die het dak meebrengt. Je kunt bovendien zelf grotendeels voorkomen dat er een muggenplaag in je tuin ontstaat met bovenstaande tips.
Conclusie: Zijn sedumdak muggen een probleem?
De overlast van muggen door een sedumdak valt in de praktijk ontzettend mee. Een sedumdak trekt, net als alle andere planten, wel muggen aan. Zolang ze zich niet kunnen voortplanten zal de overlast meevallen. Muggen planten zich voort in stilstaand water, dus door dat te voorkomen, voorkom je direct al veel muggenoverlast. Hoe groter de biodiversiteit rondom je huis, hoe meer muggenetende dieren er aanwezig zijn. Wat ons betreft zijn muggen geen reden om van een sedumdak af te zien.