Het verschil tussen een extensief groendak en intensief groendak

Wat is het verschil tussen een intensief en extensief groendak? Intensieve daken hebben een dikkere constructielaag en vragen meer van de dakconstructie omdat ze meer gewicht hebben. Extensieve daken zijn lichter en de dakbedekking weegt juist minder. Naast deze verschillen zijn er een aantal grote verschillen, die we hier bespreken.

Wat is een extensief groendak

Op woonhuizen en kleine bedrijfspanden kom je vaak een extensief groendak tegen. Extensieve groendaken kunt u het beste plaatsen op plekken waar u niet vaak loopt, alleen voor eventueel onderhoud aan het groendak of aan het dak zelf. Een extensief groendak is ook geschikt voor plaatsing op schuren of garages.

Extensieve groendaken geven niet alleen een mooi groen uitzicht, maar zijn ook ontworpen om water op te slaan en een goede thermische en geluidsisolatie te bieden zonder het dak te zwaar te belasten door een te hoog gewicht.

De dikte van de plantlaag bij een extensief groendak varieert tussen de 4 cm en 15 cm. Door deze beperkte laagdikte worden vaak alleen sedums, kruiden en grassoorten gebruikt. Dit heeft te maken met de hoeveelheid water die de planten kunnen opslaan. Deze soorten planten hebben een ondiep wortelgestel en hebben niet veel water nodig. Het aantal plantensoorten op extensieve groendaken is soms laag om het onderhoud te vereenvoudigen en om ervoor te zorgen dat alle planten dezelfde vochtbehoefte hebben.

sedumdak schuin dak
Extensief groendak

Een extensief groendak is eenvoudig zelf te plaatsen. Het wordt vaak later aangebracht op een bestaand dak. Het gewicht van een extensief groendak kan varieren. Het is afhankelijk van het type sedum dakbedekking dat wordt gebruikt (sedumtrays of sedummatten). De belasting varieert dan ongeveer tussen de 45kg/m² en 150kg/m²

Een extensief groendak, meestal sedum, is de meest populaire keuze voor huiseigenaren omdat het een vrij eenvoudig systeem is om te installeren, onderhoudsarm en een stuk vriendelijker voor de portemonnee dan een intensief groendak.

Lees verder over de voor- en nadelen van een sedumdak

Wat is een intensief groendak

Een intensief groendak wordt veel toegepast op de daken van grote bedrijfspanden, waar het gewenst is om grote groenparken of daktuinen aan te leggen waarin allerlei soorten en soorten bomen en planten kunnen groeien.

Op intensieve groendaken wordt vaak gekozen voor verschillende soorten grassen, groene bodembedekkers, bloemen, struiken en zelfs bomen. Er zijn vaak ook wandelpaden aanwezig om door de daktuin te lopen. Deze paden kunnen banken, tafels en buitenzitjes bevatten waar men wat frisse lucht kan krijgen en kan ontspannen.

Intensief groendak

Een intensief groendak vraagt om een diepere beplantingslaag dan een extensief groendak. Op een intensief groendak, ook wel daktuin genoemd, worden vaak grotere planten geplant.

Een intensief groendak vraagt ook meer onderhoud door de grotere en diversere beplanting. Alle planten hebben mest, water en af en toe een snoeibeurt nodig. Een intensief groendak bevat vaak een irrigatiesysteem.

De beplantingslaag bij intensive groendaken start vanaf een laagdikte van 15cm, maar voor grotere planten is een dikkere laag nodig. Als alle planten zijn gepland en de grondlaag vochtig is kunnen intensieve groendaken tot wel meer dan +/- 700 kg/m² wegen, daarom is het erg belangrijk dat de irrigatie- en drainagesystemen optimaal werken om de kans overbelasting van de dakconstructie te voorkomen. Een intensief groendak vraagt dus meer van de constructie van het gebout. Meestal wordt hier al rekening mee gehouden bij de bouw.

Het verschil tussen een intensief en extensief groendak

Een extensief groendak is lichter, heeft een dunnere opbouw (tot 15cm) en wordt meestal beplant met verschillende soorten sedum. Het is goedkoper dan een intensief groendak. Een intensief groendak is zwaarder en wordt vaak beplant met gras, struiken en bomen. Een intensief groendak staat ook wel bekend als een daktuin. Beide soorten daken komen meestal in aanmerking voor groendak subsidie.

De verschillen op een rij

Extensief groendak

  • Beplantingslaag dikte 4 – 15 cm.
  • Weinig en eenvoudig onderhoud.
  • Lage diversiteit aan plantsoorten. (enkel sedum, kruiden en grassen)
  • Lage dakbelasting 45 – 150 kg/m².
  • Lage waterbehoefte
  • Relatief goedkoop aan te leggen

Intensief groendak

  • Beplantingslaag dikte >15 cm.
  • Vraagt veel en uitgebreid onderhoud.
  • Grote diversiteit aan plantsoorten.
  • Hoge dakbelasting tot wel 700 kg/m².
  • Relatief hoge waterbehoefte.
  • Hoge aanleg en onderhoudskosten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *