sneeuw op zonnepanelen in de winter

Sneeuw op zonnepanelen

Er ligt sneeuw op je zonnepanelen. Wat nu? Veel mensen hebben deze vraag want heeft het invloed op je rendement, is het veilig, kunnen je panelen het gewicht aan? In dit artikel nemen we je mee in wat te doen met sneeuw op je zonnepanelen.

Opbrengst zonnepanelen met sneeuw

Als er sneeuw op je zonnepanelen ligt, kan dit de opbrengst van je zonnepanelen verminderen. In dit gedeelte bespreken we of je de sneeuw moet weghalen of laten liggen en hoe je sneeuw van je zonnepanelen kunt verwijderen.

Sneeuw weghalen of laten liggen?

In principe kan sneeuw geen kwaad voor je zonnepanelen. De hoeveelheid sneeuw die in ons klimaat valt, zal niet snel te zwaar zijn voor de installatie. Daarnaast zal de sneeuw niet permanent het vermogen van de panelen aantasten.

Het enige nadeel van een laag sneeuw is dat de opbrengst tijdelijk minder is. Als je echter in een gebied woont waar het regelmatig sneeuwt, kan het weghalen van de sneeuw van je zonnepanelen de opbrengst verbeteren.

Hoe verwijder je sneeuw van zonnepanelen?

Als je besluit om de sneeuw van je zonnepanelen te verwijderen, gebruik dan nooit een krabber, warm water of een hard voorwerp! Dit kan de panelen beschadigen.

Bij voorkeur gebruik je een telescopische wisser. Hierdoor hoef je het dak niet op! Als de sneeuw te hoog op de panelen ligt, kun je overwegen om de sneeuw zachtjes weg te vegen met een zachte borstel. Houd er wel rekening mee dat je dit zachtjes moet doen om de panelen niet te beschadigen.

Tips bij sneeuw op je zonnepanelen:

Hier zijn enkele tips te zorgen dat je geen last ervaart van de sneeuw op je panelen:

  • Zorg ervoor dat je zonnepanelen goed zijn geïnstalleerd en onderhouden.
  • Controleer regelmatig de opbrengst van je zonnepanelen met een monitoringsapp.
  • Als je besluit om de sneeuw van je zonnepanelen te verwijderen, wees dan voorzichtig en gebruik de juiste gereedschappen. Veiligheid gaat boven alles.
  • Als je in een gebied woont waar het vaak sneeuwt, overweeg dan om een sneeuwvanger te installeren om te voorkomen dat er te veel sneeuw op je zonnepanelen terechtkomt.

Opbrengst zonnepanelen in de winter

Als je zonnepanelen hebt, is het belangrijk om te weten wat de opbrengst is tijdens de wintermaanden. De opbrengst van zonnepanelen in de winter kan lager zijn dan in de zomer, maar dat betekent niet dat ze niet rendabel zijn. In deze sectie bespreken we de opbrengst van zonnepanelen in de winter en hoe je het maximale uit je zonnepanelen kunt halen.

Wordt de opbrengst lager?

Sneeuw op zonnepanelen kan de opbrengst van de panelen verminderen. Als de zonnepanelen bedekt zijn met een dikke laag sneeuw, kunnen ze geen zonlicht opvangen en dus geen elektriciteit opwekken. Het is daarom belangrijk om de sneeuw van de zonnepanelen te verwijderen als er sneeuwval is geweest.

Kan een zonnepaneel bevriezen?

Een zonnepaneel kan bevriezen als de temperatuur onder nul graden Celsius daalt. Als een zonnepaneel bevriest, kan dit de prestaties van de panelen beïnvloeden.

Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat de zonnepanelen goed geïnstalleerd zijn en dat de omvormer en de bekabeling goed zijn beschermd tegen de kou en vocht. Een goede coating op de panelen kan ook helpen om te voorkomen dat ze bevriezen.

Vermogen van zonnepanelen in de winter

Het vermogen van zonnepanelen kan in de winter lager zijn dan in de zomer, omdat er minder zonlicht is. Zonnepanelen zetten licht om in energie en brengen dus ook in het winterlicht wat op, zelfs bij een grauwe hemel.

Is sneeuw gevaarlijk voor de kabels van zonnepanelen?

Als je zonnepanelen hebt, vraag je je misschien af of sneeuw gevaarlijk is voor de kabels van je zonnepanelen. Het goede nieuws is dat de bekabeling en connectoren van jouw zonnesysteem (meestal) water-, sneeuw- en vriesbestendig zijn. Dit betekent dat de kabels van je zonnepanelen niet beschadigd zullen raken door de sneeuw.

Sneeuw vormt dus bij een goede installatie geen gevaar voor de kabels van je zonnepanelen, maar het kan wel invloed hebben op de prestaties van je zonnepanelen.

sneeuw op zonnepanelen in de winter

Zonnepanelen en seizoensgebonden factoren

Als eigenaar van zonnepanelen is het belangrijk om te begrijpen hoe seizoensgebonden factoren zoals sneeuw, zon en temperatuur van invloed kunnen zijn op de prestaties van uw zonnepanelen. Hieronder vindt u enkele belangrijke factoren die u moet overwegen.

Zomer- en winterseizoenen

In de zomer hebben zonnepanelen de neiging om meer energie te produceren vanwege de langere zonuren en hogere stralingsintensiteit.

Aan de andere kant kan de winter een uitdaging zijn voor zonnepanelen vanwege de kortere zonuren en lagere stralingsintensiteit. Bovendien kan sneeuw op zonnepanelen in de winter de prestaties van uw zonnepanelen beïnvloeden.

Hoek van het zonnepaneel

De hoek van uw zonnepanelen kan ook van invloed zijn op de prestaties ervan. Als uw zonnepanelen op een plat dak zijn geïnstalleerd, moet u ervoor zorgen dat ze in de juiste hoek zijn geplaatst om maximale blootstelling aan de zon te garanderen.

Als uw zonnepanelen op een schuin dak zijn geïnstalleerd, moet u er rekening mee houden dat sneeuw gemakkelijker van de panelen af kan glijden.

Controle en onderhoud

Om ervoor te zorgen dat uw zonnepanelen optimaal blijven presteren, is het belangrijk om regelmatig controles en onderhoud uit te voeren. Controleer bijvoorbeeld of er sneeuw op uw zonnepanelen ligt en of er geen schade is.

Gebruik bij het verwijderen van sneeuw nooit een krabber, warm water of een hard voorwerp, omdat dit de panelen kan beschadigen. Gebruik in plaats daarvan een telescopische wisser.