osmose water zonnepanelen

Osmose water

Het schoonmaken van zonnepanelen wordt veelal gedaan met osmose water in plaats van kraanwater. Osmose water is puur water waardoor er geen residu achterblijft op de zonnepanelen. In dit artikel lees je alles over osmose water en het schoonmaken van je zonnepanelen.

Wat is osmose water?

Osmose water wordt ook wel gedemineraliseerd water genoemd en is water in zijn puurste vorm. Het is namelijk vrij van mineralen zoals kalk, lood, zouten, ijzer, natrium, kalium, magnesium en organische vervuiling. Hierdoor laat osmose water geen strepen of vlekken achter.

Hierdoor is het geschikt voor verschillende toepassingen, zoals het reinigen van zonnepanelen. Hierdoor is osmose water weer niet echt geschikt om te drinken, want de mineralen die je lichaam nodig heeft ontbreken.

Hoe wordt osmose water gemaakt?

Osmose water wordt gemaakt door middel van een proces van filtratie en zuivering. Totdat het zodanig is gereinigd dat vrijwel alle onzuiverheden, mineralen en andere stoffen eruit zijn verwijderd.

Dit gebeurt door het water door een speciaal membraan te laten lopen dat alleen de zuivere watermoleculen doorlaat. Het resultaat is water dat zeer zuiver is en geen zouten, mineralen, bacteriën of andere verontreinigingen bevat.

Osmose water wordt geproduceerd door middel van omgekeerde osmose. Dit is een proces waarbij water onder hoge druk door een semi-permeabel membraan wordt geperst.

Het membraan laat alleen watermoleculen door en houdt alle andere stoffen tegen, zoals zouten, mineralen en bacteriën.

Hierdoor ontstaat er aan de ene kant van het membraan een oplossing met een hogere concentratie van deze stoffen, terwijl aan de andere kant van het membraan alleen zuiver water overblijft.

Weetje over osmose:
Het concept van osmose werd voor het eerst beschreven door de Franse wetenschapper Jean-Antoine Nollet in de 18e eeuw.

Hij ontdekte dat water door een semi-permeabel membraan kan stromen en dat de richting van deze stroom wordt bepaald door de concentratie van opgeloste stoffen aan beide zijden van het membraan. Deze ontdekking vormde de basis voor ons begrip van osmotische druk en het belang van semi-permeabele membranen in de biologie en de scheikunde.

Waar wordt osmose water voor gebruikt?

Osmose water wordt gebruikt voor allerlei toepassingen. Je komt het tegen bij aquaria, laboratoria, plantbewatering en de meest voorkomende toepassing: zonnepanelen reiniging.

Waarom osmosewater om je zonnepanelen te reinigen?

Als je zonnepanelen wilt reinigen, is osmosewater perfect als reinigingsmiddel. Osmosewater is vrij van kalk, zout en nitraten, waardoor het zeer geschikt is om zonnepanelen mee te reinigen. Het laat hierdoor geen strepen of lagen achter op de panelen, waardoor de opbrengst van de panelen niet op een negatieve manier kan worden beïnvloed.

Osmosewater heeft een zeer lage solute concentratie en een hoge water potential. Dit betekent dat het water zeer efficiënt is in het transporteren van stoffen door middel van active transport. Dit maakt het water zeer geschikt voor het reinigen van zonnepanelen, omdat het water zeer efficiënt kan worden gebruikt om alle onzuiverheden, zoals vogelpoep op je zonnepanelen, te verwijderen.

Met kraanwater krijg je snel de bekende kalkaanslag die je ook wel op je douchewand of in je waterkoker tegenkomt. Dit is kalk die afkomstig is uit kraanwater. Daar heb je met osmose water dus helemaal geen last van. Het reinigen van je zonnepanelen met kraanwater kan overigens wel natuurlijk, idealiter doe je dit wanneer er niet veel later regen is voorspelt, dan wordt de eventuele kalk weggespoeld.

De voordelen van osmosewater voor je zonnepanelen

Als je zonnepanelen hebt, is het belangrijk om ze regelmatig schoon te maken om de efficiëntie te behouden. Osmosewater is een uitstekende oplossing voor het reinigen van zonnepanelen. Hieronder staan ​​enkele voordelen van het gebruik van osmosewater voor het reinigen van je zonnepanelen:

1. Streeploos resultaat

Osmosewater is gedemineraliseerd water dat geen mineralen of opgeloste stoffen bevat. Hierdoor laat het geen strepen achter op de zonnepanelen en krijg je een streeploos resultaat na het schoonmaken.

2. Milieuvriendelijk

Osmosewater is een milieuvriendelijke oplossing voor het schoonmaken van zonnepanelen. Het is een natuurlijk proces waarbij het water wordt gefilterd om onzuiverheden te verwijderen. Er zijn geen chemicaliën nodig om het water te zuiveren.

3. Verwijdert mineralen en verontreinigingen

Osmosewater is een uitstekende oplossing voor het verwijderen van mineralen en verontreinigingen die zich op de zonnepanelen kunnen ophopen. Het water wordt gefilterd om onzuiverheden te verwijderen, waardoor je zonnepanelen langer meegaan.

4. Voorkomt schade aan zonnepanelen

Osmosewater is een zachte oplossing voor het reinigen van zonnepanelen. Het bevat geen opgeloste stoffen die schade kunnen veroorzaken aan de zonnepanelen, zoals fluoride, koper, kwik, nitraten en roest.

5. Verwijdert algen en pathogenen

Osmosewater is ook effectief in het verwijderen van algen en pathogenen die zich op de zonnepanelen kunnen ophopen. Het water is vrij van opgeloste stoffen en mineralen die de groei van algen kunnen bevorderen.

Kortom, osmosewater is een uitstekende oplossing voor het reinigen van zonnepanelen. Het is milieuvriendelijk, verwijdert mineralen en verontreinigingen, voorkomt schade aan zonnepanelen en verwijdert algen en pathogenen.